Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 7. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopas toodab Eestist rohkem puitmaju vaid kuus riiki

Puitpaneel OÜ korterelamu Norras valiti mullusel Aasta Tehasemaja konkursil Ehitusuudiste lugejate lemmikuks.
Foto: Maris Tomba
Ekspordimahtude arvestuses on Eesti endiselt suurim puitmajade eksportöör Euroopas. Sektori eesmärk on tulevikus edastada tänaseid peamisi konkurente ka tootmismahtudes, teatas Eesti Puitmajaliit.

Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Sven Mats kinnitab, et sektor on möödunud aastal seadnud endale uue eesmärgi: “Kui viie rikkama riigi hulka jõudmise plaan oli ehk pisut liiga ambitsioonikas, siis Eesti puitmajasektori soov kuuluda Euroopa viie suurima puitmaju tootva riigi hulka on vägagi reaalne.” 

Suuri tootjaid ei püüa

Saksamaa, Inglismaa ja Rootsi majanduse tugevust ning tootmissektori võimekust analüüsides ei ole Eesti väiksuse juures nende riikidega tootmismahtudes konkureerida reaalne. Puitmaju valmistatakse neis riikides juba praegu vastavalt 1,8 miljardi, 1,4 miljardi ning 1,3 miljardi euro väärtuses aastas.

“Ühe sammu oma eesmärgi täitmise suunas oleme tänaseks astunud,” ütles Mats ja tõi välja, et Eesti puitmajasektor möödus eelmisel aastal kogutoodangu arvestuses ka Norrast. “Kui tänane jõuline kasv jätkub, on reaalne, et ületame tulevikus meist täna eespool olevaid riike nagu Soome, Austria ja Itaalia, kelle tootmismahud jäävad vahemikku 341 kuni 652 miljonit eurot aastas,” avaldab Mats lähimad eesmärgid ja konkurendid. 

Endiselt Euroopa suurim eksportöör

Eurostati andmetel suurenes Eesti puitmajade eksport 2015. aastal 20,2 portsenti, kasvades 2014. aasta 238 miljoni euro tasemelt 2015. aastaks 286 miljoni euroni. Eesti puitmajaklastri juht Lauri Kivil toob välja, et kümne suurima puitmajade eksportööri arvestuses suutsid eelmisel aastal eksporti kasvatada kõigest kolm riiki - Eesti, Leedu ja Poola.

Leedu ja Poola majatootjate jõulist kasvu tunnetavad reaalselt ka Eesti puitmajatootjad. “Meie peamistel sihtturgudel on vähe neid hankeid, kus just nende riikide ettevõtetega ei peaks meie majatootjad konkureerima,” iseloomustab Kivil olukorda.

Euroopa 2015.a. puitmajatööstuse kogutoodangu maht on 7,74 miljardit eurot. Eesti puitmajasektori 2015. a. toodangu kogumaht Eurostati andmetel on 318 miljonit eurot, mis moodustab kogu Euroopa puitmajade tootmismahust 4,1%. Eesti puitmajasektori ekspordimaht 2015. aastal on 286 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785