Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rail Baltic on jõudnud eelprojektini

Foto: Rail Baltic
Superraudtee Rail Baltic Eesti trassiosas on praegu käimas trassiplaneeringu eelnõu alusel eelprojekti koostamine ja ühes sellega ka geoloogilised ja geotehnilised uuringud, rääkis Indrek Orav aktsiaseltsist RB Rail Ärilehele.

Juba on läbi viidud mitmeid uuringuid ja analüüse. "Nüüdseks teame juba üsna täpselt, kus hakkab raudtee paiknema, millised on raudtee alla jäävate pinnaste omadused, kui palju erinevaid mitmetasandilisi ristumisi tuleb ja millised on nende tehnilised lahendused jm," selgitas Orav.

Projekti hinnanguline kogumaksumus on hetkeseisuga umbes viis miljardit eurot, mis lisaks AECOMi uuringus toodule sisaldab Kaunas-Vilniuse vahelise uue eurolaiuse raudteetrassi ehitusmaksumust.

"Praeguste teadmiste põhjal võib Eesti osa prognoosida umbes 1,31 miljardit eurot," sõnas Orav. 

Infolehe andmeil hakatakse Rail Baltic vedama 16 miljonit tonni kaupa aastas, senine hinnang oli 12-15 miljonit tonni. "Mis puudutab uudiskirjas välja toodud numbreid 16 miljonit tonni kaupa ja viis miljonit reisijat aastas, siis siin on lähtutud AECOMi uuringu keskmise turustsenaariumi kaubamahtude prognoosist aastaks 2040, mille kohaselt kogu RB raudteel veetava kaubamaht on 15,8 miljonit tonni. 15,8 miljonit tonni on ümmardatud täisarvuks," selgitas Orav.

Raudtee ehitus algab kava kohaselt aastatel 2018-2019. Töö toimub kolmes etapis: planeerimine, projekteerimine ja hanked ning ehitustööd. 

AECOM Limited poolt viidi 2010. aasta aprillist kuni 2011. aasta maini läbi Rail Baltic trassi asukoha põhimõtteline valik ning esialgne teostatavus-tasuvusanalüüs.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785