Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru keskuses näeb kõrgepingeliini disainmasti ideekavandeid

Foto: Elering
Tallinnas Viru Keskuses on avatud näitus Eleringi korraldatud kõrgepingeliini disainmasti ideekonkursi võistlustöödest.

Eestis esimesele omataolisele konkursile laekus kokku 18 võistlustööd. Lisaks Eestist laekunud ideekavanditele saatsid konkursile töid Austria, Taani ja Ühendkuningriigi arhitektid. Konkurss toimus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.

Konkursi objekt oli Eleringi Harku-Lihula-Sindi 330/110-kilovoldise kõrgepingeliini planeeritav nurgamast Ääsmäe-Haapsalu ja Risti-Virtsu maanteede ristmiku lähistel, Kuistlema raba servas. Kuistlema raba on ühelt poolt oluline loodus- ja linnuala ning teisalt läbib seda Lääne-Eesti olulist ristmikku igapäevaselt suur hulk sõidukeid. Võistlustingimuste kohaselt pidid ideekavanditel esitatud mastid sobima antud asukohta, olema atraktiivsed ja tõstma inimeste teadlikkust elektrisüsteemi olulisusest.

Žürii otsustas 18 laekunud töö hulgast tunnistada võistluse võitjaks ideekavandi märgusõnaga Soorebane, mille autorid on OÜ Part arhitektid Sille Pihlak ja Siim Tuksam, kes pälvisid peapreemnia 4000 eurot.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et osavõtt konkursist oli üle ootuste rohkearvuline ning nii Eestist kui välismaalt laekus hulk põnevaid ideelahendusi. „Arhitektide mõtted on olnud põnevad, nüüd võtavad töö üle insenerid, et välja selgitada võimalused võidutöö realiseerimiseks. Loodetavasti saame idee ellu viia ja demonstreerida, et ka elektriliin võib looduskeskkonnas olla atraktiivne.“

Žürii liige disainer Maria Pukk sõnas, et žürii hinnangul on võidutööl väga tugev nii vormiline kui tehniline lahendus. „Loodud on konstruktsiooniline tervik, mida on nauditav vaadata. Autor suudab mõelda nagu insener, kuid väljenduda nagu disainer, tunda on konstruktsiooni head tajumist“.

Ideekonkursi objekt oli Eleringi Harku-Lihula-Sindi 330/110 kilovoldi kõrgepingeliini planeeritav nurgamast Risti aleviku lähistel Läänemaal. Kuna mast hakkab paiknema kaitse all oleva Kuistlema raba ning suure liiklustihendusega Ääsmäe-Haapsalu ja Risti-Virtsu maanteede vahelisel alal, oli ideekonkursi eesmärk saada nii arhitektuurselt kui funktsionaalselt sobivaim lahendus antud asukohta.

Kõrgepingeliini disainmasti ideekonkursi žüriisse kuulusid arhitektid Toomas Tammis ja Urmas Muru, disainer Maria Pukk ning Eleringi esindajad Kalle Kilk ja Ain Köster.

Näitus jääb Viru Keskuses avatuks 31. augustini.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785