Autor: Eva Kiisler • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cramo esimene poolaasta möödus tõusulainel

Foto: Cramo
Ehitusseadmete ja masinate rentija Cramo teatas, et ettevõtte käive oli tänavu esimesel poolaastal 335 miljonit eurot kasvades võrreldes mullu sama ajaga 8,5 %. Ettevõtte kasum enne mahaarvamisi oli 39,6 miljonit eurot, mis on mullusega võrreldes 39 % võrra parem tulemus.

 Esimeses poolaastas kasvatas ettevõtte müüki Soomes 16,3 %, Rootsis 12,9 %, Taanis 20,8 % ja Kesk-Euroopas 2,8 %. Norras kahanes müügitulu 12,5 % ja Ida-Euroopa piirkonnas, mille alla kuulub ka Eesti, 4 %, teatas Cramo poolaasta aruandes.

Tooterühmade lõikes kasvas masinate ja seadmete rentimine 5,7 % . Moodulpindade ning soojakute rentimine kasvas 25,7 %, see tähendab 10,3 % tõusu võrreldes eelmise aastaga.

Ettevõtte juht Leif Gustavsson ütles, et nõudluse areng tööriistade ning moodulpindade rentimise järele on käesoleval aastal olnud soodne ja Cramo on suutnud paranenud turuolukorda edukalt kapitaliseerida. “ Meie müügitulemused paranesid kohalikes valuutades jnuarist juunini 9,3 % ja teises kvartalis 11,9 %. Müük kasvas kõigil turgudel peale Norra ja Ida-Euroopa. Samuti paranes kasumlikkus. Jaanuarist juunini kasvas EBITDA 9,2 protsendilt 11,8 protsendini ja teises kvartalis 11,4 protsendilt 14,9 protsendini.”

“On julgustav, et Kesk-Euroopa tulemused muutusid teises kvartalis positiivseks. Väärt äramärkimist on ka aasta-aastalt paranevad kasuminumbrid Rootsis ja tööriistade ning seadmete segmendis tervikuna. Hetkeolukorrale tuginedes loodan, et nõudlus renditeenuste järele püsib kõrgena aasta lõpuni.”

“Pikaajalist nõudlust renditeenuste järele toetavad mitmed suured trendid nagu järjest suurenev urbaniseerumine ja püüdlused jätkusuutlikuma arengu suunas. Cramo on suuremal osal oma turgudest heal positsioonil, et turul valitsevast olukorrast kasu saada,” lisas ta. 

Edule aitab kaasa pagulaskriis

Ehitusturu analüüsiga tegelevad agentuurid Euroconstruct ja Forecon prognoosivad, et ehitussektor on tõusulainel kõigis riikides, kus Cramo tegutseb, välja arvatud Lätis ja Venemaal. Renditurul järgnevad muutused ehitusturu olukorra muutustele mõningase hilinemisega. Lisaks ehitusmahtudele mõjutavad olukorda ka tööstusinvesteeringud ja ehitusettevõtete püüd muuta oma tegevust järjest efektiivsemaks, kirjutab Cramo poolaasta aruandes.

Moodulpindade nõudlust kasvatab suurenenud vajadus hõlpsalt muudetavate ja paigaldatavate ehituslahenduste järele. Lisaks aitab moodulpindade rendiedule kaasa ka riikidevaheline migratsioonilaine, mis avab moodulehitistele täiesti uue kasutusala asüülitaotlejate vastuvõtukeskuste ja majutusena.

Cramo hinnangul on nõudlus moodulpindade järele kasvanud Põhjala riikides viimase viie aasta jooksul ligikaudu 6 %. Saksamaal ennustatakse lähitulevikus isegi suuremat nõudluse kasvu.

Cramo on Euroopas suuruselt teine ehitusseadmete, -masinate ja moodulpindade rentija. Ettevõte on Soomes, Rootsis ja Eestis turuliidriks ning omab head turuosa Norras, Taanis, Lätis, Leedus, Poolas ja Venemaal. Cramo tegutseb 15 riigis, ettevõttes töötab ligiakudu 2500 inimest. Ettevõtte konsolideeritud müük oli 2015. aastal 668 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785