29. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas erinevad soomlaste eramud eestlaste omadest?

Foto: Evari Ehitus
Eestlaste seaski ülipopulaarseks Soome elamumessiks ehitatud messimajade planeeringud on Eestis ehitatavate eramute omadest üsna erinevad. Erinevus on Eestist tulnud inimestele tunnetatav, kuigi vahel on keeruline defineerida, mis täpselt on erinev. Tähelepanekuid jagab OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

Aastast aastasse toimuva elamumessi suurimaks tugevuseks on, et terve linnaosa saab korraga kompaktselt valmis ja elanikud saavad kohe pärast messi sisse kolida. Elamumessi majad ehitatakse alati konkreetse pere tarbeks, arvestades pereliikmete arvu, laste vanuseid, hobisid, pereliikmete tööd ja harjumusi. Üldiselt on need maitsekalt sisustatud, kuigi tänavu eestlaste jaoks ehk natuke külmapoolseid värvilahendusi kasutades, näiteks oli tänavu kasutatud palju musta ja valget.

Kohati olid nähtud lahendused väga ratsionaalsed, aga meile harjumatult liigendatud -- kasutatakse palju erinevaid tasapindu ja ruume. Teleri vaatamise tuba, kodukino tuba, muusikakuulamise-musitseerimise tuba, sporditegemise tuba, perenaise kudumistuba või hobituba rajatakse elutoast eraldi.

Iga ruutmeeter on arvel

Nagu varasematel messidel, nägime ka tänavu töö- ja koduelu ühendamist. Ühest varasemast messist meenub näide: majas, kus üks pereliige tegeles hambaraviga, oli terve majaosa ehitatud hambaraviteenuse pakkumiseks. Oli ka lahendusi, kus noorpaar ja vanapaar elavad ühise hooviga majas, aga erinevate põlvkondade tarbeks on erinevad sissekäigud.

Samas on iga ruutmeeter hoonest arvel ja maksimaalselt ära kasutatud, tarbetut pinda majades ei ole. Ruumid olid pigem väiksed kui suured ja korrustevahelised trepid kitsamad kui Eestis on tavaks ehitada – treppidel peab arvestama ühepoolse liiklusega ja need on enamasti ühe käiguga ehk ilma vahemademeta.

Suurem osa eramuid olid puidust ja enamasti halliks värvitud. Eestis eelistatakse ehk rohkem värvilisi, punaseid, kollaseid ja valgeid hooneid. Tänavusel messil oli ka üks kvartal nn. Rootsi tüüpi maju, mille ruumilahendus erines soome majadest. Neis majades olid ruumid avaramad, näiteks ulatus söögituba maja fassaadipinnast välja ja sellele moodustus kolmest küljest klaasist aknapind. Loomulikult olid need majad värvitud rootsipunaseks, nagu suurem osa eramuid Rootsis.

Tänavune elamumess toimub 8. juulist 7. augustini Seinäjoki linnas. Lõuna-Pohjanmaa maakonna keskus Seinäjoki jääb Helsinkist ligikaudu neljatunnise autosõidu kaugusele.

Elamumess on kõige suurem avalik ehitusvaldkonna üritus Soomes. Messe on järgemööda korraldatud üle 45 aasta. Igal aastal korraldatakse messid erinevas Soome osas ja omavalitsused osalevad messide korraldamises suure innuga. Messi korraldamise õigus broneeritakse üle kuue, seitsme aasta ette. Pea igal aastal esitletakse messil lisaks eramutele ka üksikuid kortermaju.

Tähtsad on terrass ja saun

Soome majades on kindlasti vähemalt kaks sissekäiku – peasissekäik ja nn. majandussissekäik. Vahel võivad need uksed olla peaaegu kõrvuti. Majandussissekäigu uksest siseneja satub majandusruumi, kus saab puhtaks pesta mustad kummikud või koera (selleks on eraldi pesemisrest ja segisti), käed, vahetada ära mustad tööriided ja panna mustad riided kohe pesumasinasse. Majandusruumis on nii pesumasin, pesukuivatusmasin, kapid musta ja puhta pesu jaoks vahel ka tööriiete jaoks. Tihti on majandusruum ühendatud saunaga. Tulles töölt saab mustad riided ära võtta, käia saunast läbi ja minna edasi elamisse.

Soome majades on võimalusel olemas puitpõrandaga terrass või koguni mitu. Terrassidel on enamasti lahtikäivad klaasist seinad. Samuti armastavad soomlased saunu. Messil nägime, et kui vähegi võimalik, ehitatakse ühele krundile koguni kaks sauna. Üks majja ja teine kümnekonna meetri kaugusele majast eraldi hoonena.

Lavaruumid on rikkalikuma puitsisustusega kui Eestis. Meil tavaks oleva esimese kitsa lavaastme asemele ehitatakse sageli terve põrand, tõstetud puitpõranda peale istumisasemed, mis on ümarate vormidega ja täiuslikult välja ehitatud. Eraldi olevas saunamajas on lisaks saunale veel puhkeruum ja vahel ka tuba külaliste majutamiseks.

Murukatused tulevad moodi

Eripäraks on veel, et kuna Soomes on järvi ehk järvejoont ja merejoont palju, siis lubatakse ehitada praktiliselt rannajoonele. Seda ka võimalusel kasutatakse.

Veel on messimajadele iseloomulik, et garaažiplokk koos väikese abiruumikesega on enamasti majast eraldi, vahel ka lihtsalt autovarjualusena. Prügikastile ehitatakse eraldi majake.

Eramutel olid esindatud kõik põhilised katuseliigid – lamekatused, aga ka murukatused, plekk-katused, kivikatused. Viimastel messidel ongi igal aastal olnud esindatud ka mõned murukatused.

Krundid on pigem väikesed. Kruntidevahelised aiad ja välisaiad enamasti puuduvad. Uudsena on viimastel messidel märgata olnud palju mururoboteid.

Viimasel kahek messil on messiuudisena näidatud lisaks eramutele ka puitmoodulitest ehitatud kortermaja.

Autor: Rein Kala OÜ Evari Ehitus juht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785