Autor: Marge Ugezene • 28. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannia asemel Jaapani turule

Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild
Foto: Andres Treial
Aknatootja Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild selgitab Äripäeva vahendusel, et hiljutise hääletustulemuse tõttu Suurbritannias mõeldakse ettevõttes järjest enam Jaapani suunas. Rootsi turu kaudu pelgab Brexiti tagasilööke ka element- ja moodulmajade tootja Harmet.

Viking Windowile on Suurbritannia suuruselt teine ekspordipartner, kuhu hakkas müük kolm aastat tagasi jõudsalt kasvama. Enne seda nägi Viking Window viis aastat vaeva, et Suurbritannias kanda kinnitada. Enam firma müügikasvule ei panusta – Brexit teeb oma töö. „Majandus ei jää päris seisma, aga tagasilöögiga peame arvestama,“ ütles Agasild, uskudes, et britid hakkavad omatoodangut rohkem ostma. „See juhtus viimastel aastatel ka Norras, kui Norra kroon nõrgenes.“

Viking Window partnerid olid juba enne referendumit mitme lepingu allakirjutamisel ettevaatlikud, mis muutis ka Viking Window kartlikuks. „Ei uskunud, et britid Euroopa Liidust välja astuvad, aga kartsin seda,“ tõdes Agasild, lisades, et pidurdumine turul on tõsine oht. „Projektid jäävad seisma, loomulikult langeb ka müük. Kõige hullem ongi ebakindlus, kui otsuseid enam vastu ei võeta.“

Muutuste tuules mõtleb Viking Window järjest rohkem Jaapani turule, kuigi ka sinna pääsemine võtab pikalt aega.

Löök naabrilt

Element- ja moodulmajatootja Harmet ei tarni kaupa Suurbritanniasse, aga firma juht Toomas Kalev oletab, et nad võivad löögi saada Rootsi kaudu. „Meie suurim kaubanduspartner on Rootsi, mille suurim partner omakorda on Suurbritannia. Sealt võib jada tekkida. Rootsi siseturul võib paanika tõttu tekkida pidurdumine, aga tegutseme üsna odavas segmendis, mis võrdub piima ja leivaga - inimene lihtsalt peab kusagil elama. Loodan, et suurt langust ei tule,“ rääkis Kalev, kes nõustub Agasillaga, et järsud muudatused tekitavad hetkepaanikat, jäädakse ootele ja lükatakse asju edasi.

Kalevile jäi kõrvu, et SEB ei loo Brexiti-järgsetes väljaütlemistes musti stsenaariume. „Tavaliselt SEB, üldse Rootsi pangad on hästi ettevaatlikud, aga praegu ei jää muljet, et nad paanitseks.“

Suurbritannias väheneb kindlasti sisetarbimine, mis majandust ilmselgelt mõjutab, lisas Kalev. Eesti ettevõtjatele leiab Kalev Brexitist ka midagi head. „Meile on magus turg Norra, norrakale peaks meilt ostmine aktraktiivsemaks muutuma,“ ütles ta. „Ja vahepeal on vaja raputust nii ettevõtluses kui poliitikas. Lootsin, et Brexitit ei tule. Tahaks stabiilsust, aga see on paratamatult hüpe kõrvale. Paanika tekib igal juhul.“

Täispikka lugu on Brexiti mõjust ehitussektorile on võimalik lugeda Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785