Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusfirma panustab turbatööstusesse

KMG Inseneriehituse juhatuse liige Indrek Pappel on varasemalt pidanud ettevõtte spetsiifikast lähtudes andma aru trammiteede ehitamise kohta, ent nüüd on teemaks ka turbatootmine.
Foto: Andras Kralla
KMG Inseneriehitus ostis pankrotistunud AS Sangla Turvase ning plaan on investeerida ettevõtte tootmisse ja masinate kaasajastamisesse ning tagada ehitustegevusega võrreldes ühtlasem rahavoog.

„Esialgu tahame efektiivselt käima panna briketi tootmise ja asula küttevõimsuse tagamise. Need on esmased prioriteedid ja kui oleme ettevõtte hingeelu piisavalt tundma õppinud, siis hakkame tegema ka arendusplaane ja investeeringuid,“ ütles KMG Inseneriehituse juhatuse liige Indrek Pappel BNS-ile, lisades, et esialgu võtab ettevõte umbes 20 eelnevalt koondatud töötajat tagasi ja hiljem võib neid lisaks palgata.

„Kindlasti oli see pea ees vette hüppamine, kuna ettevõte just väga heas seisus ei olnud. Kindlasti on vaja teha investeeringuid tootmise ja masinate kaasajastamiseks, aga oleme tahtmist täis ja loodame, et läheb hästi,“ lisas ta.

Pappel möönas, et kuigi turba- ja briketitootmine on Eestis keerulises seisus ja toormehinnad maailmaturul madalad, siis loodavad nad, et pikas plaanis tasub investeering ära. „Meie põhitegevus on tegelikult ehitus, aga oleme ka arendanud ka energeetika suunda. Meil on Väike-Maarjas tuulik, lisaks tegeleme pelletitega,“ rääkis Pappel.

„Lisaks nägime siin seda, et kuna meie põhitegevusala ehitus on hästi projektipõhine, siis otsime sellist äri, mille rahavoog oleks ühtlasem. Ehituses on see asi veidi heitlikum ja tõenäoliselt tagab energeetika küll madalama, aga stabiilsema tulu,“ märkis Pappel.

Tartu maakohus kuulutas möödunud aasta mais välja Puhja valla suurima eratööandja Sangla Turba pankroti, ettevõttele sai saatuslikuks Rootsi kliendi soovimatus täita pikaajalist lepingut. Viimased 16 töötajat koondati tänavu aprillis, mil ettevõte sulges täielikult briketitootmise.

Esialgu soovis ettevõtte pankrotihaldur Olev Kuklase AS Sangla Turvas varasid oksjonil müüa 5,4 miljoniga euroga ja seejärel 3,2 miljoniga euroga, kuid mõlemad enampakkumised kukkusid läbi. Ehitus- ja energeetikafirma KMG Inseneriehitus AS-i tütarfirma Peat Mill ostis juuni alguses 2,8 miljoni euroga pankrotistunud AS-i Sangla Turvas varad.

Sangla Turvas teenis 2014. aastal 7,9 miljoni euro suuruse käibe juures 11 569 eurot kasumit. Varude maht bilansis kasvas aastaga 30,6 protsenti 1,5 miljoni euroni. Ettevõttes töötas toona keskmiselt 83 inimest, kelle palgakulu moodustas kokku 1 miljon eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785