Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3500-eurose erapreemia pälvis Andres Põime

Andres Põime
Foto: EAL
Tänavu pälvis perekond Kreisi arhitektuuripreemia Andres Põime. Tegemist on Eesti ainsa eraisikute poolt loodud fondi välja antava arhitektuuripreemiaga Eestis.

„Andres Põime muudab eriliseks, et töötades väikeses perebüroos Stuudio 3, on ta pidanud vaoshoitud joont ja hoidunud pealetükkivast kommertsarhitektuurist,“  põhjendas preemia määranud fondi nõukogu esimees Mart Kalm. 

“Andres Põime on arhitekt, kes ei tõsta ka siis häält, kui teised arhitektid ümberringi karjuvad. Olukorras, kus suur osa eesti arhitektuuri tahab tähelepanu äratada röögatu vormi, värvi või materjaliga, on väga kena, et mõni mees suudab seal vahel ikka viisaka inimese kombel tasasel häälel rääkida.“

Andres Põime töödest on enim tähelepanu pälvinud Eesti saatkonnahoone Pekingis. Tema tuntumad tööd on veel Kadrioru restoran, kortermajad Nõmmel ja Kuressaares ning spa-hotell Narva-Jõesuus Lisaks uusobjektidele on Andres Põime teinud hulgaliselt restaureerimis- ja rekonstrueerimisprojekte.

„On märkimisväärne, et maa tühjenemise aegu on saanud Siimusti, Avinurme, Torma ja teised kohad kvaliteetsed kauplusehooned, mille asulat tapvat suurust on arhitekt osanud kenasti rahustada, plekkkasti tõrget vältinud oskusliku puidukasutusega. Olgu tema korterelamud Koplis, Kadriorus või Kuressaares, eramud Meriväljal või Nõmmel, ikka sobivad nad oma kohale ja neis saab sujuvalt kulgeda inimeste rahulik elu,“ ütles Kalm pressiteate vahendusel.

Perekond Kreisi Fond on esimene Eestis elava perekonna loodud arhitektuuri toetav fond, mille asutas 2012. aastal varalahkunud arhitektide Hanno ja Erki Kreisi ema Heljo Kreis. Preemia eesmärk on väärtustada eesti arhitektuuris peavoolust kõrvale jäänud huviäratavaid ilminguid, alternatiivseid praktikaid ja mitmekülgseid loojaid.

Varem on preemia pälvinud Katrin Koov, Toomas Rein, Ülevi Eljand ja Rene Valner. Preemia antakse tavapäraselt üle 31.mail, mil on arhitekt Hanno Kreisi sünniaastapäev.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785