Autor: Eva Kiisler • 9. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Filmimuuseum sai nurgakivi

Vasakult Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis, Eesti Filmimuuseumi juhataja Maria Mang, kultuuriminister Indrek Saar ja AS Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin.
Foto: Vahur Lõhmus, Eesti Ajaloomuuseum
Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis, kultuuriminister Indrek Saar, Eesti Filmimuuseumi nõukoja esimees Jaak Lõhmus, Filmimuuseumi juhataja Maria Mang, AS Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin ja hoone arhitekt Anto Savi asetasid reedel tulevasele filmimuuseumi hoonele nurgakivi.

Hoone valmib 2017. aasta sügiseks ja on Maarjamäele kerkiva elamusliku ajalookeskuse osa, teatas filmimuuseum.

Filmimuuseumi arhitektuurse projekti autorid on BOA OÜ ja Innopolis Insenerid OÜ, sisearhitektuurilahenduse on loonud Ville Lausmäe. Filmimuuseumi hoone ning kogu Maarjamäe elamusliku ajalookeskuse ehitab AS Oma Ehitaja.

Uues hoones avatakse näitus Eesti ja maailma filmi ajaloost ning 210-kohaline kinosaal. Kokku on tegu 8,4 miljoni eurose investeeringuga Eesti ajaloo säilitamisse ja eksponeerimisse, millest Eesti Filmimuuseumi ehitus maksab 2,7 miljonit. Renoveerimis- ja ehitustööd Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis ja pargis valmivad lõplikult 2018. aastal Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on tänaseks ligi kümme aastat tegutsev Eesti Filmimuuseum olnud sunnitud hakkama saama ilma oma hooneta. „Eesti 104-aastane filmilugu väärib ikka päris oma maja, kus meie rikkalikku filmipärandit vääriliselt tutvustada ja eksponeerida. Esimene püsipind annab muuseumile senisest paremad võimalused tõsta teadlikkust eesti filmikunstist ja kinoajaloost ning filmialase alushariduse kvaliteeti ja samuti  ajada eesti filmi asja senisest laiemalt,“ ütles Saar.

Filmimuuseumi nurgakivi vutlarisse pandi tänase päeva lehed, Tallinnfilmi rinnamärk, mälupulk Eesti-Gruusia koostööfilmiga „Mandariinid“ ja hoone plaanid. Lisaks andsid Arvo Kruusement, Triin Ruumet, Olav Ehala ning Edith Sepp Filmimuuseumile kaasa head soovid. Nurgakivi plaat jääb Filmimuuseumis kõigile külastajale nähtavaks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785