28. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täiusliku äri juhtimine #hoiakud, mis toodavad kasu

Ideesein
Foto: mobilecollective.files.wordpress.com
Miks mõned ettevõtted loovad uudsemaid ning paremaid tooteid või teenuseid kui teised või miks mõned ettevõtted suudavad olla kiiremad kui teised? Kes siis ei tahaks seda teada? Üheks “süüdlaseks” on hoiakud.

Edukaid ettevõtteid veab mõtteviis – pidev täiustamine, mis tähendab rahvakeeli seda, et püütakse leida alati targemaid viise kõikide tegevuste läbiviimiseks . Et taolist kultuuri kujundada, vajame ideid ning oskus muuta need väärtust lisavateks lahendusteks.

Olen käinud mitmetes Eesti ettevõtetes, kus töötajaid intervjueerides või mõne probleemi lahti harutamisel tuleb töötajatel palju häid ideid, kuidas saaks teha palju lihtsamalt, kiiremalt ning mugavamalt. See annab selgelt märku, et ühekordselt koostatud protsesside kirjeldused ei päde pikas perspektiivis. Tooted, teenused muutuvad, ent kui protsessid sellega kaasas ei käi, ei tasu ka tulemust oodata.

Ideede elluviimine?

Klassikaline hirm ideede pakkumisel on see, et kes midagi välja pakub, saab ka ülesandeks see ellu viia. Kui välja pakutud lahendus lihtsustab kellegi teise tööd, siis on see kogu ettevõtte vastutus.

Hoiakute neli taset

Taani protsessijuhtimise ekspert Henrik Kjærulff on välja pakkunud ettevõtetele 4 taset hoiakute määramisel

Tase 1 – Me ei jaga oma ideid kellegagi

Kui ettevõtte sees ei ole töötajad valmis omapoolseid ideid või lahendusi välja pakkuma, on tulemuseks see, et uued ideed ka kunagi ei realiseeru. Selline hoiak on kõige suurem risk ettevõtte püsimajäämiseks. 

Tase 2 – Me jagame ideid ainult juhtkonnaga

Jagades ideid ainult juhtkonnaga, tekitab see kergesti barjääre meeskondades või üksustes sees. Sageli esineb sellistes ettevõtetes kultuur, kus “Me hoiame kõik ideed endale, et keegi ei saaks neid varastada”.

Tase 3 – Ideid jagatakse kolleegide ja juhtkonnaga

Esimene samm pidevalt areneva ettevõtte puhul on see, et ideid ei jagata ainult juhtkonnale vaid ka kolleegidega. Selline suhtumine soosib loovamat lähenemist ning kaasamõtlemist mitte ainult juhkonnale, vaid koos kogu meeskonnale. Selline suhtumine tõstab ka avatumat suhtlemist erinevate meeskondade koostööd ettevõtte sees ning soosib küsima nõu kolleegidelt.

Tase 4 – Ideid jagatakse kõigile ning kõik aitavad kaasa nende elluviimisele 

Täiusliku äri juhtimise ning pidevalt areneva ettevõtte kultuuri üks osa on oma ideede jagamine kõigiga. Ideed või parendusettepanekud on samamoodi igapäeva töö töötulemused. Sellise ärikultuuriga ettevõtete meeskond mõistab, et teiste parendusettepanekud on väärtuslikud ning viivad need ka ellu.

Sageli on kõige keerulisem selliste hoiakute kujundamisel enda ego mahasurumine ja meeskonnatöö omaksvõtmine.

Kui soovite teada saada, kuidas Eesti edukamad ettevõtted oma meeskondadega efektiivselt probleeme lahendavad, tootlikkust tõstavad ning oma protsessijuhtimist kujundavad, siis kutsun Teid sellest osa saama 28. aprillil Tallinnas Ülemiste City SpaceX sündmuskeskuses toimuvale Täiusliku ärijuhtimise konverentsile: Protsessijuhtimine 2016.

Teiste hulgas esinevad oma ala parimad juhid ning eksperdid ettevõtetest ABB, Nortal, SEB, Mainor Ülemiste, SwissProperty, Mercus Software Ltd, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Harju Elekter jt.

Lisaks on võimalus luua äri- ja koostöökontaktid edumeelsemate juhtide ja ekspertidega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785