28. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome kadestab Eesti puitmajatootjate edu

Eesti Puitmajaliidu ja Matek AS juhatuse esimees Sven Mats
Foto: Raul Mee
Eesti puitmajatootjad on juba viimased kolm aastat olnud Euroopa suurimad puitmaja eksportöörid. Edu seisneb eestlaste võimekuses olla tootmises paindlik ning teostada hästi kliendikeskset turundust, kirjutab Soome Yle portaal.

Eestist eksporditakse puitmaju 90% kogu toodangust välismaale, sest väike koduturg ei paku ettevõtetele piisavat mahtu.

Endise juhtiva puitmajatootja riik Soome kadestab eestlaste edu ning kritiseerib ettevõtete võimetust olla sama paindlik ning kliendikeskne, kui seda õnnestub teha Eesti ettevõtetel.

„Viimase kümne aasta jooksul on toimunud palju muutusi. Euroopa energiapoliitika on muutunud rangemaks ning  puitmajade osakaal on muutunud marginaalsemaks. Eesti puitmajad on suutnud luua uue põlvkonna tooteid, kus on kombineeritud energiasäästlikud lahendused, puitmaterjalid ning moodul-lähenemine,“ rääkis Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Sven Mats Yle uudistele.

Viimasel kümnendil on eestlaste puitmaja toodang möödunud suure kiirusega vanadest traditsioonilistest juhtivatest puitmaja tootjate riikidest nagu Soome, Rootsi, ja Saksamaa. Sel aastal plaanitakse ekspordi mahuks kuni 300 miljonit eurot. Sellest moodustab Norra turg 40%.

Soome meedia ülistab eestlaste edu just aktiivse tegevuse osas välisturgudel, kus nad suudavad kiiresti kohaneda muutustega. Soome puiteramajade toodang on langenud viimaste aastate jooksul poole võrra, mis on toonud ka hulganisti pankrotte sektoris.

Puitmajad ka korrusmajade puhul

Soomlased panevad imeks, et eestlased on edukad olnud ka puitkorrusmajade ehitamisel. On ka Eesti meediast korduvalt läbi käinud, et eestlased ehitavad Norra maailma kõrgeima puit-korrusmaja.

„Toodame nii kooli- kui ka päevakeskuste hooneid. Tulevikus näeme just võimalusi puitu üha enam kasutada korrusmajade ehitamisel,“ rääkis Mats.

„Puitmajade puhul on suur küsimus ka selle ökoloogilises jäljes, mis on kindlasti väiksem kui betooni puhul. Lisaks oleme alustanud ka passiivmajade elementide tootmisega vastavate soojusjuhitavuse koefitsientidega,“ rääkis Ylele Timbeco müügijuht Indrek Tiits.

Foto: Yle.fi
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785