Arhitektide Liidu aastapreemia pälvis Peeter Pere

Arhitekt Peeter Pere
Arhitekt Peeter Pere

Eile hilisõhtul Kultuurikatlas toimunud arhitektuuripreemiate galal pälvis Eesti Arhitektide Liidu aastapreemia Peeter Pere eramu ja abihoonete projekteerimise eest Tartumaal. 5000-eurose laureaadipreemia pani välja AS Merko Ehitus. Laureaaditiitli otsuse langetas kõrgelt tunnustatud Soome arhitekt Rainer Mahlamäki, kes osales hiljuti ka maailma ühe prestiiþsema, Alvar Aalto nimelise arhitektuurikonkursi þüriis.

EAL-i aastapreemia þüriisse kuulunud sõltumatu SAFA arhitekti Rainer Mahlamäki kinnitusel moodustas Peeter Pere kavandatud võidutöö julge, eelarvamustevaba ja ettepoole vaatav arhitektuur, väljakutseid pakkuv ehitustehnoloogia, õnnestunud lõpptulemus ning paljud meeldivad üksikasjad üheskoos praktiliselt veatu arhitektuuriteose.

„Antud lahenduses kodu mõiste avardub ja omandab mõõtme, mis räägib sellest, kui mitmel erineval moel tänapäeva inimene elada võib. Sellega on Eestisse ehitatud maja, mis väärib kõrget kohta kaasaegse arhitektuuri kaardil,“ põhjendas oma otsust Rainer Mahlamäki.

„Tipptasemel arhitektuur on visionaarse mõtlemise ja erinevate osapoolte eduka dialoogi ning elluviimisetapi professionaalsuse summa, mida oli märgata ka Peeter Pere töös,“ lisas Rainer Mahlamäki. „Samadel põhjustel tahaksin nominentide seast esile tõsta veel teisegi töö – villa Pärnus Lõuna tänaval, kus tõelise aukartusega on teostatud restaureerimis- ja renoveerimistööd ja mille arhitektiks on Jaak Huimerind. Mõlemad ära märgitud eramud näitavad, et kõrgetasemelise ja põneva arhitektuuri taga on peale arhitekti tööoskuse ka tellija tahe.“

„Arhitektide töö igapäevase elluviijana on meil au anda oma panus nende loomingu tunnustamisse. Rahvusvahelise þürii poolt laureaadiks valitud Peeter Pere töös on loodud suurepärane kodu ja looduse kooskõla," ütles AS Merko Ehitus juhatuse liige Tõnu Toomik.

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiat antakse tänavu välja esimest korda. Konkursisarja eesmärgiks on tõsta esile ja tunnustada igal aastal üht silmapaistvat arhitektuuriteost ning selle autorit. Preemia väljaandmist toetab AS Merko Ehitus, kellega sõlmiti viieaastane koostööleping. Preemia antakse välja iga eelneva aasta jaanuarist kuni jooksva aasta 30. aprillini valminud ja kasutusse võetud arhitektuuriteose projekteerimise eest.

Eramu Tartumaal
Eramu Tartumaal

Peeter Pere poolt projekteeritud eramu.
Foto: Tiit Mõtus

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed