7 detsember 2015

Arhitektide Liidu aastapreemia pälvis Peeter Pere

Foto: Tiit Mõtus

Eile hilisõhtul Kultuurikatlas toimunud arhitektuuripreemiate galal pälvis Eesti Arhitektide Liidu aastapreemia Peeter Pere eramu ja abihoonete projekteerimise eest Tartumaal. 5000-eurose laureaadipreemia pani välja AS Merko Ehitus. Laureaaditiitli otsuse langetas kõrgelt tunnustatud Soome arhitekt Rainer Mahlamäki, kes osales hiljuti ka maailma ühe prestiižsema, Alvar Aalto nimelise arhitektuurikonkursi žüriis.

EAL-i aastapreemia žüriisse kuulunud sõltumatu SAFA arhitekti Rainer Mahlamäki kinnitusel moodustas Peeter Pere kavandatud võidutöö julge, eelarvamustevaba ja ettepoole vaatav arhitektuur, väljakutseid pakkuv ehitustehnoloogia, õnnestunud lõpptulemus ning paljud meeldivad üksikasjad üheskoos praktiliselt veatu arhitektuuriteose.

„Antud lahenduses kodu mõiste avardub ja omandab mõõtme, mis räägib sellest, kui mitmel erineval moel tänapäeva inimene elada võib. Sellega on Eestisse ehitatud maja, mis väärib kõrget kohta kaasaegse arhitektuuri kaardil,“ põhjendas oma otsust Rainer Mahlamäki.

„Tipptasemel arhitektuur on visionaarse mõtlemise ja erinevate osapoolte eduka dialoogi ning elluviimisetapi professionaalsuse summa, mida oli märgata ka Peeter Pere töös,“ lisas Rainer Mahlamäki. „Samadel põhjustel tahaksin nominentide seast esile tõsta veel teisegi töö – villa Pärnus Lõuna tänaval, kus tõelise aukartusega on teostatud restaureerimis- ja renoveerimistööd ja mille arhitektiks on Jaak Huimerind. Mõlemad ära märgitud eramud näitavad, et kõrgetasemelise ja põneva arhitektuuri taga on peale arhitekti tööoskuse ka tellija tahe.“

„Arhitektide töö igapäevase elluviijana on meil au anda oma panus nende loomingu tunnustamisse. Rahvusvahelise žürii poolt laureaadiks valitud Peeter Pere töös on loodud suurepärane kodu ja looduse kooskõla," ütles AS Merko Ehitus juhatuse liige Tõnu Toomik.

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiat antakse tänavu välja esimest korda. Konkursisarja eesmärgiks on tõsta esile ja tunnustada igal aastal üht silmapaistvat arhitektuuriteost ning selle autorit. Preemia väljaandmist toetab AS Merko Ehitus, kellega sõlmiti viieaastane koostööleping. Preemia antakse välja iga eelneva aasta jaanuarist kuni jooksva aasta 30. aprillini valminud ja kasutusse võetud arhitektuuriteose projekteerimise eest.

Foto: Tiit Mõtus

Peeter Pere poolt projekteeritud eramu.

Foto: Tiit Mõtus

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785