11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteri ehitust näeb vaid kokkuleppel ehitajaga

Arco Vara Tallinna elamispindade maakleri Aivar Kaljulaiu sõnul saab ehitusplatsile kokkuleppel ehitajaga.
Foto: Andres Haabu

Tutvuge maja projektiga koos ehitusspetsialistiga.

Küsige arendaja käest korteriga seotud dokumente.

Paluge enne korteri ülevaatust-vastuvõtmist paigaldada tubadesse valgustid.

Paluge ehitajal näidata ventilatsiooni- ja küttesüsteemide toimimist korteris.

Korteri vastuvõtmisel kaasake protsessi usaldusväärne spetsialist.

Ehitusplatsist võib kasvõi iga päev mööda sõita ja väljastpoolt piiret tööde käiku vaadata, kuid ehitusplatsile sisenemine ei ole ilma kokkuleppeta lubatud. Arco Vara Tallinna elamispindade maakler Aivar Kaljulaid selgitas, et kokkulepe tuleb sõlmida ehitajaga. “Üldiselt ei taha ükski ehitaja võõraste inimeste tulekut ehitusplatsile. Kui seda siiski lubatakse, tuleb järgida ohutusnõudeid," rääkis ta.

Paljudele lapsepõlvest tuttav ehitusplatsidel kolamine, ladustatud materjali otsas ronimine, pooleli ehituse akendest liivahunnikusse hüppamine ja muud lõbusad ettevõtmised platsil saavad Kaljulaidi sõnul toimuda vaid ostja enda vastutusel. “Kui ta on nõus riskide võtmisega. Et seal millegagi vastu pead ei saaks ja et töö käiks,” märkis Kaljulaid. "Samas tasub arvestada, et ehitaja tööaeg ei pruugi kokku langeda tavapärase tööajaga. See võib sõltuda müranormidest, naabritest, kokkulepetest tellijaga ja muudest asjaoludest ning olla projektiti üsna erinev.”

Kuna kliendid soovivad siiski ehituse kulgemist jälgida, on ehitusplatsile paigaldatud online-kaamera, mille abil saab ehitust reaalajas vaadata.

Loe pikemalt Äripäeva lehe ehituse rubriigist või Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785