Autor: Ketlin Rauk • 3. november 2015

Uus maja läheb kolme kuuga hallitama

Autor: Andras Kralla

Kui uus maja korraliku ventilatsioonita jätta, võib see juba kolme kuu pärast hallitada ja seetõttu kapitaalremonti vajada.

Eriti tähelepanelik tasub olla buumi ajal seisma jäänud objektidega, mis nüüd korda tehakse, kuid ventilatsioon "unustatakse" ehitamata.

Ventilatsioonisüsteemi valikul tuleb silmas pidada mitut aspekti. OÜ Ventexpert juhatuse liikme Helar Türki sõnul on suurim viga kokkuhoid vajaliku arvel. "Arvatakse, et ilma elektri ja veeta ei saa elada, aga ilma ventilatsioonita küll," märkis ta. "Kui elad vanas rehetalus, ei ole ventilatsioon tõesti nii väga tarvilik, aga tänapäeva majad on nii õhutihedad, et puuduliku ventilatsiooni korral läheb aega umbes kolm kuud, kui maja juba seest hallitab ja tuleb teha kapitaalremont."

Põhivigadest nimetas Türk selle, et uutele kortermajadele ehitatakse ventilatsioon ühtsesse püstakusse, kust levivad ühe korteri lõhnad teise. Vanadele kortermajadele aga unustatakse renoveerimise ajal teha seina värske õhu avad, mistõttu akna põsed hallitavad.

Türk nentis, et eriti probleemsed on buumi ajal pooleli jäänud objektid, mille korda tegemisel unustatakse miskipärast ventilatsioon. "Alles käisin Viimsis ühes ridaelamu sektsioonis, mille inimene ostis suhteliselt kõrge hinnaga, aga ventilatsiooni seal ei olnud," ütles ta. Kuna objekt oli keeruka ehitusega, ei jää üle muud, kui võtta ette kapitaalremont, et torustik paigaldada. "See on aga väga nukker seis kliendile. Vaadake, mida ostate," soovitas ta.

Loe pikemalt Äripäeva uudisteportaalist.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688