Autor: Väinu Rozental • 27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamõõtjad: ehituses on praegu vahelduv pilvisus

Maamõõtjatel peab olema hea tervis, et saaks tööd teha iga ilmaga ja igas olukorras, ütlevad Ankordi omanikud Ott Kütt (vasakul) ja Rauno Näppi.
Foto: Andras Kralla
Peame sageli tõestama, et me pole kaamelid, toovad geodeesiafirma OÜ Ankord omanikud muigvelsui esile oma töö spetsiifikast tuleneva kummastavuse.

Ehitusobjektidel on paraku levinud suhtumine, et ükskõik mis jama objektil juhtub, näidatakse kõigepealt näpuga geodeedi ehk maamõõtja peale. "Kui harimatu ehitaja teeb mingi suvalise käki, siis eneseõigustusena ütleb ta, et geodeet ju märkis nii, tema tegi kõik vastavalt märkele," muigab Ankordi juhatuse liige Ott Kütt. "Tänapäeval pole õnneks raske tõestada, kelle süül asi tegelikult untsu läks, sest me salvestame kõik, mis me objektil teeme. Peame pidevalt tõestama, et me pole kaamelid."

Teise suunas näpuga näitamise tingib muidugi esmane reaktsioon, üldjuhul on geodeesiafirmal siiski väga hea läbisaamine oma klientidega - peamiselt ehitusfirmadega ning projekteerimis- ja arhitektuuribüroodega. Vastasel juhul poleks Ankord pääsenud tänavusse Gaselli TOPi.

Pillidega mööda redelit

Ankordi väikeses kontoris on mõned töökohad ning hulgaliselt geodeetidele vajalikku varustust: kohvrid mõõteinstrumentidega, mõõtelatid, hoolikalt riita laotud puittokid, kollased ohutusvestid nagis jm. Erilise tundega räägivad Ankordi geodeedi oma kõige kallimast varast, robotmõõdistusseadmetest. Nad nimetavad neid instrumente hellitavalt pillideks.

"Ühe kohvri ja statiivi võtad selga, teise kohvri kätte, ja kui vaja, ka kaikad, haamri ning värvitopsi," kirjeldab Ankordi tegevjuht Rauno Näppi. Varustus kokku ei kaalu palju, umbes viis kilo, aga tassida on neid ebamugav. Eriti kui pead kogu kupatusega mööda redelit ronima.

Näppi sõnul põhineb nende töö paljuski virtuaalsel tegevusel. "Et ehitaja saaks ehitada projekti järgi, peab geodeet märkima märgid õigesse kohta ning tegema teostusjoonised," tutvustab ta. "Alguses paneme objektil tikud maha, pärast betoneerimist teeme märgid betooni peale ja seejärel paneme märgid vastavalt korruste kerkimisele. Peame oma töö alati enne ehitajat ära tegema, ehitaja tuleb kogu aeg meie järel."

OÜ Ankord

Asutatud 12.12.2009.

Teostab geodeetilisi töid.

Tegevjuht Rauno Näppi.

Omanikud: 50% Rauno Näppi, 50% juhatuse liige Ott Kütt.

Gaselli TOPis 939. kohal.

Töötajaid 8.

Tegutsevad Tallinnas ja selle lähiümbruses, üksikuid objekte on olnud ka Narvas, Tartus, Tapal jt Eesti linnades ning Soomes, Rootsis ja Norras.

Kliendid on kõik suuremad ehitusettevõtted, samuti projekteerimis- ja arhitektuuribürood.

Aastas tehakse mõõdistustöid 150-200 ehitusobjektil, kokku on tegutsemisaja jooksul mõõdistatud umbes 800 objekti.

Enne oma firma asutamist töötasid ärijuhtimist õppinud Rauno Näppi ja ehitusinsener Ott Kütt 15 aastat geodeesiafirmas OÜs Hades Geodeesia.

2010 - juurutati ISO 9001 kvaliteedi juhtimissüsteem.

2010 lõpp - kahekesi alustanud omanikud palkasid esimese töötaja.

2012 - soetati esimene robotmõõdistusseade.

"Oleme objektidega seotud põhimõtteliselt lõpuni," lisab Kütt. "Kõige viimane töö on samuti meie töö - kui objekt on valmis, tuleb see üle mõõta." Vahemärkusele, et seega saavad geodeedid sageli lindilõikamise tseremoonial osaleda, reageerib Kütt pearaputuse ja naeruga. "Sarikapeole meid ikka kutsutakse, aga lindilõikamine ei ole enam meie üritus."

Ootamatused iga päev

Enamiku tööajast veedavad geodeedid kontorist väljas, käies päevas teinekord mitmelgi ehitusobjektil. Tollel kohtumispäeval olid Rauno Näppi ja Ott Kütt jõudnud juba väisata üht objekti Jahu ja teist Erika tänaval. "Iga päev on selliseid kiireid väljakutseid," räägib Kütt. "Ootamatult avastatakse näiteks, et objektil on kolm märki välja mõõtmata ja kohale sõitnud kraana ei saa seetõttu tõstetöödega pihta hakata."

Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

OÜ Ankrod juhatuse liige Ott Kütt

Pärast vihma paistab päike

Olukord ehitusturul on meie jaoks praegu päris ilus. Päike paistab, aga pilvi siiski ümberringi on. Õigem oleks vast öelda, et meie jaoks on praegu vahelduv pilvisus. Kriis ehituses on möödas - meil on palju tellimusi, ole vaid mees ja jõua kõik ära teha - aga kunagi ei või ette teada, millal ehitusturule taas tumedad pilved kerkivad.

Välitöid tegevate geodeetide jaoks on töökeskkond talviti päris karm. "Meie töö ei ole füüsiline, mis naha soojaks ajab," räägib Kütt. "Kui ikka oled ehitatavas kõrghoones 30 meetri kõrgusel ja su ümber vuhiseb lumetorm, pole mõõdistustöö tegemine meelakkumine. Iga mees geodeediks ei saagi, tervis peab hea olema."

Ehitusinseneri haridusega Kütt ja ärijuhtimist õppinud Näppi töötasid enne oma firma asutamist 15 aastat koos geodeesiafirmas OÜs Hades Geodeesia. "Meie nägemus, kuidas firmat edendada, oli natuke teine kui tööandjal. Mõtlesime, et mis me hakkame teisi õpetama, parem teeme ise oma nägemuse järgi," põhjendab Kütt oma firma loomist 2009. aasta lõpus.

Küti sõnul alustasid nad kahekesi ja täiesti nullist. "Ainus, mis meil oli, oli see, et meid kui geodeete teati personaalselt," lausub ta. "Aga meid teati ikkagi koos firmaga, kus me seni töötasime. Usaldus uue firma vastu tuli turul alles tekitada."

Kokkulepped täidetakse lubatud tähtajaks

Jaanus Männik, OÜ KOKO Arhitektid projektijuht

Tunnen Ankordi juhtfiguure Rauno Näppit ja Ott Kütti puhtalt vaid tööalaselt, mitte isiklikult. Tundsin neid juba enne, kui nad oma firma asutasid. Tegemist on väga asjalike poistega. Rauno ja Ott teavad täpselt, kui detailseid mõõdistusi vajan ning nad mõõdistavad iseenesestmõistetavalt kõik üles. Ma pole kunagi pidanud tulemuste pärast muretsema ja väga oluline on nende puhul ka see, et kokkulepped täidetakse lubatud tähtajaks.

Ankord on meie jaoks mõõtnud olemasolevaid renoveeritavaid hooneid, selliseid objekte on meil aastas üksikuid. Näiteks on nende mõõdistatud Eesti tervishoiumuuseum Tallinna vanalinnas Laial tänaval.

Korralik kasv ka sel aastal

Kütt ütleb, et Ankordil on küll kodulehekülg, aga selle kaudu leiab neid üles eelkõige eraklient. "Kuna me mõõdistame suuri ehitusobjekte ja sellistel objektidel tegutseb üksjagu palju erinevaid firmasid, siis info liigub päris hästi," seletab Kütt. "Kui kellegagi saab objektil midagi koos ära tehtud, siis järgmist objekti planeerides ta meid juba teab. Üritame klientidega hästi läbi saada ja kui eelnev koostöö on sujunud, on suur tõenäosus, et see jätkub ka uuel objektil."

Ligi kuue tegutsemisaasta jooksul on Ankord olnud osaline kokku umbes 800 objekti ehitamisel, tänavu on firma mõõdistustöid teinud juba ligi 200 objektil.

Ankordi mulluse majandusaasta aruandes on kirjas, et 2014. aastal kasvas käive plaanitud 10 asemel suisa 17 protsenti, ulatudes 210 456 euroni. Tubli kasv tõotab tulla ka tänavu, kinnitavad firmaomanikud.

"Tänu elavnemisele ehitussektoris," põhjendab Näppi. "Ja tänu sellele, et oleme uuendanud oma pilliparki ja need optimaalselt tööle saanud."

1. Proovima peab. Kui ei proovi, ei saa kunagi teada, kas sulle sobib ettevõtja elu või mitte. Vaid ettevõtjana tegutsedes ilmneb, kas saad äris hakkama. Me võtsime ikka tükk aega hoogu ja kaalusime, kas riskime või ei riski. Oma firma loomisel on põhiline hirm mugavustsoonist välja tulla. Lõpuks otsustasime, et tuleb riskida, ja me ei kahetse oma otsust.

2. Ära hüppa pea ees vette. Ükskõik, millega sa plaanid tegelema hakata, tasub alati esmalt uurida tausta ning mitte kohe uljalt sukelduda. Mida rohkem asjast tead, seda parem. Meie olime eelnevalt 15 aastat töötanud geodeesias palgatöötajatena ja seepärast just selles valdkonnas oma ettevõtlusega alustasimegi.

3. Ole üllatusteks valmis. Kõik see, mida sa planeerid, läheb niikuinii teistmoodi. Seega ole valmis käigult otsuseid ümber tegema ja ole otsuste elluviimisel järjekindel.

Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Ankord ärikasum 2 korda ja käive 1,72 korda.

Mis on kiire kasvu põhjused?

1. Suurklientide usaldus. Järjest enam hakati koostööd tegema võtmeklientidega ning kliendid usaldavad Ankordi jätkuvalt. Kui kliendil klapib koostöö teenuse pakkujaga, ei ole tal mõtet hakata uut geodeesiafirmat otsima, sest hinnavahe turul on suhteliselt väike. Ankordi võtmeklientideks on kõik suuremad ehitusfirmad, samuti mitmed projekteerimis- ja arhitektuuribürood.

2. Tõhusamad mõõteseadmed. Ankord ostis esimese Leica tahhümeetri (robotmõõdistusseadme) 2012. aastal ning nüüd kasutavad kõik neli brigaadi vaid neid seadmeid. Tegu on ühemehe instrumendiga, mis tähendab, et objektil teeb mõõdistustöö ära geodeet üksinda ning ei vaja enam nö latipoissi. Tänu efektiivsematele mõõdistusinstrumentidele ei ole olnud vaja palgata juurde inimesi, ehkki töömaht on viimasel ajal tuntavalt tõusnud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785