Maamõõtjad: ehituses on praegu vahelduv pilvisus

Ott Kütt ja Rauno Näppi
Maamõõtjatel peab olema hea tervis, et saaks tööd teha iga ilmaga ja igas...

Peame sageli tõestama, et me pole kaamelid, toovad geodeesiafirma OÜ Ankord omanikud muigvelsui esile oma töö spetsiifikast tuleneva kummastavuse.

Ehitusobjektidel on paraku levinud suhtumine, et ükskõik mis jama objektil juhtub, näidatakse kõigepealt näpuga geodeedi ehk maamõõtja peale. "Kui harimatu ehitaja teeb mingi suvalise käki, siis eneseõigustusena ütleb ta, et geodeet ju märkis nii, tema tegi kõik vastavalt märkele," muigab Ankordi juhatuse liige Ott Kütt. "Tänapäeval pole õnneks raske tõestada, kelle süül asi tegelikult untsu läks, sest me salvestame kõik, mis me objektil teeme. Peame pidevalt tõestama, et me pole kaamelid."

Teise suunas näpuga näitamise tingib muidugi esmane reaktsioon, üldjuhul on geodeesiafirmal siiski väga hea läbisaamine oma klientidega - peamiselt ehitusfirmadega ning projekteerimis- ja arhitektuuribüroodega. Vastasel juhul poleks Ankord pääsenud tänavusse Gaselli TOPi.

Pillidega mööda redelit

Ankordi väikeses kontoris on mõned töökohad ning hulgaliselt geodeetidele vajalikku varustust: kohvrid mõõteinstrumentidega, mõõtelatid, hoolikalt riita laotud puittokid, kollased ohutusvestid nagis jm. Erilise tundega räägivad Ankordi geodeedi oma kõige kallimast varast, robotmõõdistusseadmetest. Nad nimetavad neid instrumente hellitavalt pillideks.

"Ühe kohvri ja statiivi võtad selga, teise kohvri kätte, ja kui vaja, ka kaikad, haamri ning värvitopsi," kirjeldab Ankordi tegevjuht Rauno Näppi. Varustus kokku ei kaalu palju, umbes viis kilo, aga tassida on neid ebamugav. Eriti kui pead kogu kupatusega mööda redelit ronima.

Näppi sõnul põhineb nende töö paljuski virtuaalsel tegevusel. "Et ehitaja saaks ehitada projekti järgi, peab geodeet märkima märgid õigesse kohta ning tegema teostusjoonised," tutvustab ta. "Alguses paneme objektil tikud maha, pärast betoneerimist teeme märgid betooni peale ja seejärel paneme märgid vastavalt korruste kerkimisele. Peame oma töö alati enne ehitajat ära tegema, ehitaja tuleb kogu aeg meie järel."

"Oleme objektidega seotud põhimõtteliselt lõpuni," lisab Kütt. "Kõige viimane töö on samuti meie töö - kui objekt on valmis, tuleb see üle mõõta." Vahemärkusele, et seega saavad geodeedid sageli lindilõikamise tseremoonial osaleda, reageerib Kütt pearaputuse ja naeruga. "Sarikapeole meid ikka kutsutakse, aga lindilõikamine ei ole enam meie üritus."

Ootamatused iga päev

Enamiku tööajast veedavad geodeedid kontorist väljas, käies päevas teinekord mitmelgi ehitusobjektil. Tollel kohtumispäeval olid Rauno Näppi ja Ott Kütt jõudnud juba väisata üht objekti Jahu ja teist Erika tänaval. "Iga päev on selliseid kiireid väljakutseid," räägib Kütt. "Ootamatult avastatakse näiteks, et objektil on kolm märki välja mõõtmata ja kohale sõitnud kraana ei saa seetõttu tõstetöödega pihta hakata."

Välitöid tegevate geodeetide jaoks on töökeskkond talviti päris karm. "Meie töö ei ole füüsiline, mis naha soojaks ajab," räägib Kütt. "Kui ikka oled ehitatavas kõrghoones 30 meetri kõrgusel ja su ümber vuhiseb lumetorm, pole mõõdistustöö tegemine meelakkumine. Iga mees geodeediks ei saagi, tervis peab hea olema."

Ehitusinseneri haridusega Kütt ja ärijuhtimist õppinud Näppi töötasid enne oma firma asutamist 15 aastat koos geodeesiafirmas OÜs Hades Geodeesia. "Meie nägemus, kuidas firmat edendada, oli natuke teine kui tööandjal. Mõtlesime, et mis me hakkame teisi õpetama, parem teeme ise oma nägemuse järgi," põhjendab Kütt oma firma loomist 2009. aasta lõpus.

Küti sõnul alustasid nad kahekesi ja täiesti nullist. "Ainus, mis meil oli, oli see, et meid kui geodeete teati personaalselt," lausub ta. "Aga meid teati ikkagi koos firmaga, kus me seni töötasime. Usaldus uue firma vastu tuli turul alles tekitada."

Korralik kasv ka sel aastal

Kütt ütleb, et Ankordil on küll kodulehekülg, aga selle kaudu leiab neid üles eelkõige eraklient. "Kuna me mõõdistame suuri ehitusobjekte ja sellistel objektidel tegutseb üksjagu palju erinevaid firmasid, siis info liigub päris hästi," seletab Kütt. "Kui kellegagi saab objektil midagi koos ära tehtud, siis järgmist objekti planeerides ta meid juba teab. Üritame klientidega hästi läbi saada ja kui eelnev koostöö on sujunud, on suur tõenäosus, et see jätkub ka uuel objektil."

Ligi kuue tegutsemisaasta jooksul on Ankord olnud osaline kokku umbes 800 objekti ehitamisel, tänavu on firma mõõdistustöid teinud juba ligi 200 objektil.

Ankordi mulluse majandusaasta aruandes on kirjas, et 2014. aastal kasvas käive plaanitud 10 asemel suisa 17 protsenti, ulatudes 210 456 euroni. Tubli kasv tõotab tulla ka tänavu, kinnitavad firmaomanikud.

"Tänu elavnemisele ehitussektoris," põhjendab Näppi. "Ja tänu sellele, et oleme uuendanud oma pilliparki ja need optimaalselt tööle saanud."

Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Ankord ärikasum 2 korda ja käive 1,72 korda.

Mis on kiire kasvu põhjused?

1. Suurklientide usaldus. Järjest enam hakati koostööd tegema võtmeklientidega ning kliendid usaldavad Ankordi jätkuvalt. Kui kliendil klapib koostöö teenuse pakkujaga, ei ole tal mõtet hakata uut geodeesiafirmat otsima, sest hinnavahe turul on suhteliselt väike. Ankordi võtmeklientideks on kõik suuremad ehitusfirmad, samuti mitmed projekteerimis- ja arhitektuuribürood.

2. Tõhusamad mõõteseadmed. Ankord ostis esimese Leica tahhümeetri (robotmõõdistusseadme) 2012. aastal ning nüüd kasutavad kõik neli brigaadi vaid neid seadmeid. Tegu on ühemehe instrumendiga, mis tähendab, et objektil teeb mõõdistustöö ära geodeet üksinda ning ei vaja enam nö latipoissi. Tänu efektiivsematele mõõdistusinstrumentidele ei ole olnud vaja palgata juurde inimesi, ehkki töömaht on viimasel ajal tuntavalt tõusnud.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed