Eva Kiisler • 14 oktoober 2015

TTÜ-s tutvustati ehitajatele laborite kasutamise võimalusi

Foto: Meeli Küttim

Täna Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud koostööfestivalil “Õigel ajal õiges kohas” tutvustati Eesti ülikoolide kaasaegseid laboreid, kus läbi viidavad katsed aitavad ettevõtetel tootearendust ja seeläbi ka kasumlikkust ning parandada.

TTÜ innovatsiooni ja rahvusvaheliste suhete prorektori Tea Varraku sõnul oli esimest korda peetud festival omamoodi tehnoloogiasiirde messiks, mille eesmärk on anda uus hoog ülikoolide koostööle ettevõtetega. „Selle uuendusliku ettevõtete ja ülikoolide vahelise sõpruskohtumise eesmärk on pakkuda ülevaadet teadustööde ja laborite kasutamise võimalustest ettevõtluses,“ rääkis Varrak.

„Eesti parimad teadlased esitasid 15 teematoas ettevõtjatele ligi 100 uut tehnoloogiat, teadussaavutust või arendusideid. Loodetavasti lahkusid ettevõtjad vähemalt sama suure hulga äriideede või ühisprojektide mõtetega, mõnel ehk on taskus ka eelkokkulepe mõne patendi või leiutise kasutamiseks.“TTÜ-s on võimalik õhulekete mõõtestendi ja ehitusfüüsika kliimakambrite abil testida hoonete õhupidavust ja vältida külmasildasid puithoonetes.“See võimaldab juba enne hoone valmis ehitamist näha, millised on riskantsed kohad ja neid vältida. Katsume koos teie äri eduks lahendusi leida. Kui teie teete nende teadmistega bisnesit ehk raha, siis meie saame teie antud rahast omakorda teha teile vajalikke teadmisi,” ütles TTÜ ehitusteaduskonna professor Targo Kalamees ehitusalases teematoas “Ehitisest algab elamine”.

* Kuidas kasutada ristkihtliimpuitu ehituses?* Kuidas testida õhupidavust ja vältida külmasildasid puithoonetes?* Missugused on vahvärk konstruktsioonid ja massiivpuidu tappliited?* Millised on ehituskonstruktsioonide katsetamise võimalused ülikoolide laborites?* Uus võimalus puitelamute tootjatele: renoveerimise moodulpaneelid

 

Annab riigihangetel eelise

Ehitusteaduskonna professor Jarek Kurnitski sõnul on tulevikus üsna tõenäoline, et ettevõtted, kelle toodangu kvaliteetsus on katsetulemustega kinnitatud, saavad riigihangetel eelise, kui hankija sellise nõude hanketingimustesse sisse kirjutab.

Eesti Maaülikooli maaehituse osakonna ehituskonstruktsioonide labori jõupõrandal ja jõuseinal saab katsetada puidupõhiseid komposiitkonstruktsioone. EMÜ metsandus- ja maaehitusinstituudi professori Jaan Miljani sõnul on seda võimalust juba kasutanud mitmed nimekad ettevõtted nagu Kodumajatehas, TMB Element, Hobbiton jt.Festivalil osalesid rohkem kui 330 ettevõtte ja organisatsiooni esindajad, kokku üle 500 inimese. Festivali korraldamise eest vastutas ligikaudu 170 teadlast ja koostööpartnerit. Lisaks ettekannetele teematubadele tutvustati idufirmade edulugusid ja näidati TTÜ laboreid.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785