6. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kasvatas esimeses poolaastas jõudsalt tulemusi

Merko juhatuse esimees Andres Trink
Foto: Andres Haabu
Merko Ehituse 6 kuu müügitulu kasvas 116,2 miljoni ja teise kvartali müügitulu 70,6 miljoni euroni, kontserni 6 kuu puhaskasum oli 2,4 ning teises kvartalis 1,6 miljonit eurot, teatas ettevõte. Merko kinnisvaraarenduste mõõgitulemusi ja käivitatud projekte arvestades hoiatab ettevõtte juht Andres Trink, et uutel arendajatel tasub oma projektidega olla ettevaatlik.

Väljaspool Eestit teenitud ehitusteenuse müügitulude osakaal kasvas esimesel poolaastal 31%ni. Kinnisvaraarenduse müügitulud kasvasid 6 kuuga 57% ning osakaal kontserni müügituludest on 28%. Ettevõte jääb rahule teises kvartalis sõlmitud uute lepingute mahuga, ent lepingute portfelli hoidmine ja kasvatamine on tänases turuolukorras jätkuv väljakutse.

Lepingud ja aktiivsus välisturgudel toob kasu

„Suutsime suurendada müügitulu nii teise kvartali kui kuue kuu võrdluses, millesse andis olulise panuse järjest aktiivsem kinnisvaraarenduse valdkond ning Läti ja Leedu ehitusteenuse müügitulu kasv. Samuti on hea meel, et käivitunud on esimene elektriehituse projekt Läti elektriehituse turul, kuhu eelmisel aastal sisenesime, ja lisaks sõlmisime teises kvartalis esimese arvestatava mahuga ehituslepingu Soomes,“ ütles AS-i Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Oleme rahul teises kvartalis sõlmitud uute ehituslepingute mahuga Eestis, ent lepingute portfelli hoidmine ja kasvatamine on ehitusettevõtetele suur väljakutse, kuna konkurents on jätkuvalt tihe ja turg hinnakeskne, mistõttu võetakse pakkumistel suuri riske," rääkis Trink.

"Et meie fookuses on projekteerimis- ja ehitusteenuste terviklik pakkumine, on meil hea meel, et enamik viimase kvartali lepingutest on eratellijatega sõlmitud projekteerimis- ja ehituslepingud. Mitme lepingu puhul on aga oluline märkida, et reaalne ehitustegevus jääb 2016. aastasse, kuna kõigepealt tuleb teha projekteerimistööd,“ lisas Andres Trink.

Kasumlikkus veel rahulolu ei paku

„Samas ei saa me rahule jääda esimese poolaasta kasumlikkusega, mida mõjutas negatiivselt täiendav tulumaksukulu ja arendusprojektide väiksem marginaal, sest realiseerisime osa kortereid madalama tootlusega projektides, mis olid käivitatud, et luua eeldusi kapitali tootlikkuse parandamiseks tulevikus. Eelmise aasta kasumlikkuse saavutamine ei ole lihtne, arvestades, et puuduvad ka eelmise aastaga võrreldavas mahus olevad insenerehitusobjektid“, lisas Trink.

Merko kontsern müüs Baltikumis 6 kuuga 168 korterit kogumaksumusega 38,04 miljonit eurot ning teises kvartalis 106 korterit kogumaksumusega 25,08 miljonit eurot.

Kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulud on kasvanud poole aastaga 57%, mida on mõjutanud aruandeperioodil sõlmitud keskmisest eksklusiivsema arendusprojekti korterite müügitehingud.

Tänavu on Merko käivitanud Baltikumis kokku 335 korteri ehituse (2014. aasta 6 kuuga 136 korterit), sealhulgas kortermajad Tallinna südalinnas Tartu mnt 52, Kalamajas Jahu tn 1a, Paepargis Perepargis, Tartu vallas Kaupmehe tänaval ning Vilniuse südalinnas Krokuvos 73.

Kinnisvaraarenduse müügitulu kasv plaanipäraselt

"Oleme tänavu käivitanud mitu korteriarendusprojekti ning teeme ettevalmistusi uuteks, sealhulgas koostöös BLRT Grupiga arendatavaks mereäärseks Noblessneri elamukvartaliks. Meie müügitulemused näitavad, et Baltikumi aktiivse pakkumisega korteriturul on jätkuvalt nõudlust. Samas on eeskätt Tallinnas ja Vilniuses uute korterite pakkumine järjest kasvanud, mistõttu jälgime pidevalt turgu ning arvestame võimalusega, et müügiperioodid võivad tulevikus pikeneda. Uutel arendajatel tasuks olla ettevaatlikum,“ kommenteeris Andres Trink kinnisvaraarenduse valdkonda.    

AS Merko Ehitus  kontserni kuuluvad Eesti juhtiv ehitusettevõte AS Merko Ehitus Eesti, Läti turule keskendunud SIA Merks, Leedu turul tegutsev UAB Merko Statyba ning kinnisvaraarenduse äriüksus koos kinnisvara omavate äriühingutega. 2014. aasta lõpu seisuga andis kontsern tööd 765 inimesele ning ettevõtte 2014. aasta müügitulu oli 252,3 miljonit eurot.

 

Suuremate objektidena olid Merkol teises kvartalis Eestis töös:

- Hilton Tallinn Park hotell,

- Põhja-Eesti Regionaalhaigla Mustamäe korpuste rekonstrueerimine,- Tallinna trammiliini nr 4 taristu projekteerimine ja rekonstrueerimine,- Öpiku Ärihoone projekteerimis- ja ehitustööd, logistikakeskuse projekteerimis- ja ehitustööd Maardus,- Tallinna hoolduslepingutest tulenevad teehoiutööd,- Läsna-Kodasoo teelõikude rekonstrueerimine Tallinn-Narva maanteel- Suur-Sõjamäe tänava rekonstrueerimine.

Lätis ja Leedus:

- Liepajas kontserdimaja ehitustööd,- Dzintaru 36 korterelamute ehitustööd Jurmalas,- Riia ja Valmiera kutsekoolide ehitustööd,- Magdalēna nami multifunktsionaalse hoone ehitustööd Riias,- A. Deglava tänava prügila rekultiveerimise ja ehitustööd Riias,- Mežaparksi arenduspiirkonna territooriumi insenertehnilised ettevalmistustööd Riias- ABB kõrgepinge alalisvoolu konverteralajaama üldehitustööd Klaipedas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785