TTÜ valis kõrgepinge- tehnoloogia professoriks Ivo Palu

TTÜ nõukogu valis elektroenergeetika instituudi kõrgepingetehnolooogia professoriks Ivo Palu, kes keskendub oma teadustöös taastuvenergeetikale. Palu on ühtlasi energeetikateaduskonna elektroenergeetika instituudi direktor ning Eesti Elektroenergeetika Seltsi juhatuse liige.

Professor Palu uurimistöö teemaks on elektrimaterjalid, tuuleenergeetika ning teiste energiaallikate ühendamine elektrivõrku. Viimane hõlmab seadmete omavahelise koostöö modelleerimist, pingekvaliteedi mõõtmisi, tootmisseadmete modelleerimist ja valideerimist. Lisaks uurib ta uute elektritootmismustrite mõju kõrgepingeseadmete ja kaablite elueale. 

Professor Ivo Palu sõnul keskendub ta praegu Eesti Teadusagentuuri toetatava teadustöö raames elektritootjate põhjustatud lisakoormuste iseloomule ning kirjeldab nende mõju kaablite ja teiste elektriseadmete isolatsioonile. „Teades lisakoormuste iseloomu ja mõju, on tulevikus lihtsam projekteerida elektrisüsteeme, planeerida hooldusi ja hinnata investeeringuvajadust,“ selgitas ta. „Samuti aitab see vältida olukorda, et mõni elektrivõrguettevõtja soetab liiga võimsad või liialt nõrgad kõrgepingeseadmed.“

Ivo Palu on teinud ka elektrialaseid teaduslikke mõõtmisi, et kontrollida uute elektrijaamade vastavust Eestis kehtestatud nõuetele. Samuti on ta analüüsinud suuremahulise elektritranspordi, sh Rail Balticu mõju olemasolevale energiasüsteemile. 

Uurinud taastuvate energiaallikatega süsteemi

Rahvusvahelise koostöö raames on professor Palu uurinud Taanis Bornholmi saare taastuvate energiaallikatega elektrisüsteemi, kus üle poole tarbimisest kaetakse taastuvenergiaga. „Uurimistöö raames arendasime välja reaalaja hindadel põhineva elektrituru, mis võimaldab väiketootjatel ja lõpptarbijatel pakkuda süsteemioperaatorile täiendavat võimsusbilanssi või osta ise reservvõimsust,“ rääkis ta. „Bornholmi kodumajapidamised varustati uudsete seadmetega, mis lubavad elektritarbimist juhtida ning näitavad ka hetkel tarbitavat energiakogust ja selle hinda reaalajas.“ 

Ivo Palu on kaitsnud doktoritöö teemal „Tuuleparkide mõju soojuselektrijaamadega energiasüsteemile“. Palu on juhendanud 13 magistritööd, praegu on tema juhendamisel neli doktoranti. Ivo Palul on 40 teaduspublikatsiooni.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed