13. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööohutuse nõudeid järgitakse korralikult vaid viiendikul ehitusplatsidest

Maikuus läbi viidud ehitusplatside üleriigilisel sihtkontrollil leidis Tööinspektsioon, et 213 kontrollitud ehitusplatsist ei rikutud ühtegi tööohutuse nõuet vaid 44 objektil. Suurimaks tööohutuse alaseks patuks on endiselt isikukaitsevahendite eiramine.

Kokku tuvastas Tööinspektsioon kontrollitud ehitusplatsidel 440 rikkumist, millest 87 kohta vormistati ettekirjutus. Töövahendi kasutamise keelamisi vormistati 25 ning ohtliku töö peatamisi 23 korral.

„Neljandat aastat toimunud ehitusplatside üleriigilise sihtkontrolli arvud ja fikseeritud puudused näitavad väikest suundumust paremuse poole. Käesoleval aastal viisime ehitusplatside kontrolli läbi ettevõtet eelnevalt teavitamata, samas tuvastatud puuduste keskmine arv ja muud näitajad jäid suurusjärku eelmiste aastatega, kui sihtkontrollist anti eelnevalt teada. See näitab, et tööandjad on huvitatud töötervishoiu ja tööohutusenõuete sisulisest täitmisest,“ ütles Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja töökeskkonna järelevalve ja arengu alal Apo Oja.

„Tõenäoliselt on suur osa ehitusettevõtjaid saanud aru, et kokkuvõttes tuleb tööohutusnõuete täitmine odavam kui nende eiramine,“ märkis ta.

Plats tuleb kord nädalas üle vaadata

Tänavu pöörasid tööinspektorid sihtkontrolli käigus varasemast suuremat tähelepanu sellele, kuidas on ehitusettevõtja korraldanud ehitusobjekti regulaarse kontrolli.

Ehitusplatsil tuleb vähemalt kord nädalas viia läbi kontroll, mille käigus vaadatakse üle ehitusplatsi korrasolek ning vastavus töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele. Muuhulgas tuleb kontrollida ka ehitusel kasutatavaid töövahendeid nt tellinguid, redeleid ning tõsteseadmete korrasolekut. Oluline on, et kontrolli teostab ehitusalase praktilise kogemusega spetsialist, kes on läbinud ehitustööde ohutusalase väljaõppe.

Kontrollitud ehitusplatsidel tuvastati puudusi regulaarse kontrolli läbi viimise osas 32 juhul.

8. oktoobril 2015 ärimajas Navigator

Tööinspektsiooni esindaja, ehitusele spetsialiseerunud töökeskkonna koolitaja ja kogenud ehituse projektijuhid-praktikud juhivad tähelepanu kitsaskohtadele ehitusplatsidel ja jagavad soovitusi tööohutuse paremaks korraldamiseks ja ohutusalaste nõuete täitmiseks. Seminar lõpeb külastusega Baltimaade ühe moodsaima Promenaadi elamukompleksi töömaale, kus osalejad saavad oma silmaga kaeda, kuidas tööohutuse alane tegevus toimib.

Info ja registreerimine: [email protected]

Puudusid kaitsevahendid ja julgestus

Sihtkontrolli käigus tuvastatud rikkumistest enamik oli seotud isikukaitsevahendite mittekasutamisega. Selliseid rikkumisi fikseeriti 96 ehitusobjektil. Kuigi töötajal on kohustus kanda temale väljastatud isikukaitsevahendeid, põhjendasid töötajaid, et isikukaitsevahend ei sobi neile. 24 ehitusobjektil leidsid tööinspektorid, et kõrgustes töötamise ala on piirestamata ning samas puuduvad kõrgustes töötavatel ehitajatel ohutusvöö või –rakmed koos ohutustrosside või –köitega või teised julgestusmeetmed.

76 protsenti ajutise kõrgtööga seotud rikkumisi oli seotud tellingutega, millel puudusid piirded või konstruktsioonielemendid ei vastanud nõuetele. 24 protsenti ajutise kõrgtööga seotud rikkumisi oli seotud redelitega: kasutati palju isevalmistatud redeleid, mille nende püsikindlus oli tagamata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785