6. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmajade sõbraks kuulutati Päästeamet

Norras kerkiv maailma kõrgeim puitmaja.
Eesti Puitmajaliit andis tänavu 5. korda välja aunimetuse Eesti puitmaja sõber. Seekordne tiitel omistati Päästeametile, kes on viimastel aastatel panustanud selle nimel, et lähitulevikus oleks Eestis võimalik ehitada tuleohutuid suuremahulisi puithooneid, teatas liit.

 “Puiduettevõtete huvi on hoonele panna silt „suurim puitehitis“, Päästeameti huvi on riputada silt „tuleohutu puitehitis“,” kommenteeris Päästeameti tuleohutusjärelvalve osakonna juhataja  Rait Pukk.

“Päästeameti proaktiivne suhtumine ja koostöö puitmajatootjatega tuleohutuse valdkonnas on tervitatav ja kindlasti väga vajalik, sest tahame või ei taha — suuremahulised puitmajad jõuavad lähitulevikus ka Eestisse”, sõnas Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Sven Mats. “Päästeameti initsiatiiv ning panus valdkonna arendamisse on tähelepanuväärne ka seetõttu, et spetsialistide töö on suures osas tehtud vabatahtlikkuse alusel. Seda on märganud ka majatootjad ning tiitli omistamine on meiepoolne tunnustus selle tegevuse eest”, lisas Mats.

Päästeameti huvi on tuleohutud puitehitised

Puidu kasutamine ehituses on tulevikus üha enam aktuaalne, Skandinaavias pole juba mõnda aega suuremahuliste puitehitiste  rajamine võõras. Ka meie enda Eesti ettevõtted tegelevad  aktiivselt sealsel turul. Tuntuim näide on Kodumaja AS tehases toodetud moodulitest valmiv maailma kõrgeim puithoone -- 14-korruseline korterelamu Bergenis.

 “Puiduettevõtete huvi on hoonele panna silt „suurim puitehitis“, Päästeameti huvi on riputada silt „tuleohutu puitehitis“,” kommenteeris Päästeameti tuleohutusjärelvalve osakonna juhataja  Rait Pukk. Pukk kinnitab, et ühel päeval, kui Eesti turg on puidust suurehitisteks valmis, on ka Päästeametis vajalikud teadmised olemas ja ohutute hoonete ehitamine tagatud. “Puitmajad on praegu oluliselt tuleohutumad kui aastakümnete eest ja tulekahju arengu suhtes on konstruktsioon teisejärguline. Oluline on tuleohtu ennetada ja seda see koostöö meile pakubki – saame olla arendusprotsessis kaasamõtleja, et puitehitised oleksid tulevikus üha tulekindlamad,” sõnas Pukk.

Eesmärgiks puidust korrusmajad

Päästeameti koostöö Eesti Puitmajaliiduga algas 2012. aasta novembris, mil president kutsus kokku puitehitistega seotud erialaliidud ning haridus-ja riigiasutused. Sellest alates on Päästeamet juhtinud töögruppi, mille eesmärk on suunata puitehitiste arenguid tuleohutuse vaatevinklist ja tuleohutusalase teadlikkuse tõstmist.

Puitehituse edendamise nimel osaleb Päästeamet kahes rahvusvahelises puidu tuleohutuse töögrupis, kus töötatakse nii puidu tuleohutuse teemaga kui  ka eesmärgiga, et terves Euroopas oleks võimalik ehitada enam kui viiekorruselisi puithooneid. Eelmisel aastal tõlgiti Päästeameti, Tallinna Tehnikaülikooli ja Kodumaja ASi koostöös rootsi keelest puitmajade esmane juhtmaterjal “Tuleohutud puitmajad”.

Eesti Puitmajaliit andis aunimetuse Eesti puitmaja sõber välja juba viiendat korda. Tiitel omistatakse puitmajade tootmise, arendamise ja ekspordi edendamisega seotud isikutele või organisatsioonidele. Varasematel aastatel on pälvinud tunnustuse Eesti Vabaõhumuuseum puitehituse traditsioonide säilitamise eest, Norra Kuningriik kui Eesti puitmajasektori peamine sihtturg, EASi väliskaubanduse vanemnõunik Reet Truuts ja Puuinfo programmi eestvedaja Märt Riistop.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785