16. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 5 miljoni maksev Piusa piirivalvekordon sai nurgakivi

Piusa kordoni eskiis
Foto: Amhold AS
Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) tellimusel rajab Nordecon AS hoonete kompleksi, mis oleks piirivalvekordoni funktsioonidest tulenevaks tööks igati sobiv, vastaks kehtestatud nõuetele, oleks ülalpidamises võimalikult vastupidav ja kauakestev ning mille ülalpidamiskulud oleksid võimalikult madalad.

Esmaspäeval asetasid president Toomas Hendrik Ilves, siseminister Hanno Pevkur ning Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher pidulikult nurgakivi Võmmorski külas Võrumaal asuvale Piusa piirivalvekordonile, millest saab Eesti maismaa piiri valve üks tugipunkte.

RKASi juhatuse esimehe Jaak Saarniidu sõnul ei kuulu piirivalvekordoni ehitamine kaugeltki ettevõtte suurimate arendusprojektide hulka, kuid selle tähtsust Eesti riigile on raske ülehinnata. „Me rajame siia riigi kaasaegsema julgeolekuhoone, mille toimimine peab täielikult toetama nii piirkonna kui ka Eesti turvalisust tervikuna,“ lisas Jaak Saarniit.

„Nordecon on Eesti piirile edukalt rajanud aastate jooksul mitmeid olulisi ehitisi nagu näiteks Luhamaa ja Koidula piiripunktid ning samuti rea kordonihooneid, Piusa-projekt on selle loetelu loogiline jätk,“ lausus Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. „Ehitajana on hea meel, et saama omal moel kaasa aidata riigi julgeoleku tugevnemisele.“Piusa kordonihoone rajamisel võetakse arvesse ümbruskonnale iseloomulikku arhitektuuri ning tuuakse olemasolevasse arhitektoonikasse kaasaegset lahendust. Hoone välisarhitektuuri eesmärgiks on maksimaalselt sobituda olemasolevasse keskkonda.Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus kokku on enam kui 2500 ruutmeetrit. Hoonestu arhitekt on Magnar Meinart, ehitusprojekti on koostanud AS Amhold.Tegu on olulise investeeringuga Eesti-Vene piirijoonel, mis on suunatud turvalisuse parandamiseks Euroopa Liidu ja NATO välispiiril. Piusa kordon saab muuhulgas olema oluliseks baasiks ka piirivalve eriüksusele-Uue piirivalvekordoni rajamine läheb kokku maksma ligikaudu 5,52 miljonit eurot. Ehitustegevusega alustati käesoleva aasta märtsis ning tööd on kavas lõpetada 2016. aasta kevadel.

Piusa piirivalvekordoni nurgakivi asetamine
Foto: Powerhouse
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785