Autor: Marta Jaakson • 16. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurim varimajandus ehitussektoris

Ümbrikupalk
Foto: Raul Mee
Eesti varimajanduse suurim probleem on registreerimata tööjõud ja ümbrikupalk, rääkis Riia majanduskooli professor Arnis Sauka täna Balti riikide varimajandust käsitlevat uuringut tutvustaval pressikonverentsil.

Sauka sõnul selgus uuringust, et varimajandus on Eestis pea kaks korda väiksem kui Lätis. Leedus on varimajandus Eestiga võrdlemisi sarnases suurusjärgus. Läti varimajanduse suurt osakaalu põhjendas Sauka sellega, et Lätis on rohkem Vene transiiti ning rohkem integreerumata väliselanikke. „Kui sa ei tunne riigiga sidet, siis oled altim riigimaksud maksmata jätma. Integratsiooniprobleemid mõjutavad varimajandust,“ ütles ta.

Registreerimata firmade osakaal Eestis on võrreldes teiste Balti riikidega kõige kõrgem. Need on firmad, mis tegutsevad, ent ei deklareeri tulusid. Saukase sõnul on need enamasti autoremonditöökojad või juuksurisalongid.

Suurim varimajanduse osakaal on Eestis Tartu maakonnas ja esineb kõige sagedamini ehitusvaldkonnas.

Varimajandus langeb Sauka sõnul siis, kui firmadel on tegelik hirm maksudega petmisel vahele jääda. Eestis leidis 10 protsenti uuringule vastajatest, et on väga väike võimalus üldse vahele jääda. Pea 30 protsenti vastanutest arvab, et on väga suur võimalus maksudega pettes vahele jääda. Isegi kui petmisega vahele jäädakse, usub 25,6% Eesti vastajatest, et karistus on väike trahv, ja 42,8% vastajatest, et suur trahv.

 

Peamine mure käibemaksupettused

Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm märkis, et ootas uuringu tulemusi, et neid Eesti ettevõtjatele näidata. Helm ütles, et näiteks Lätti kolimisel räägitakse enamasti mikroettevõtetest, kes riigieelarvesse maksavad võrdlemisi väikese osa, enamiku maksudest tasuvad Eestis tuhatkond ettevõtet. Helmi sõnul on Lätti kolivate Eesti ja Eestisse kolivate Läti ettevõtete vahel pigem tasakaal. 

Helmi hinnangul on varimajanduse teemal peamine mure siiski käibemaksupettused. „Kui me vaatame käibemaksulaekumist, siis meil koguneb seda samas suurusjärgus kui Lätis, kus rahvastikuarv on oluliselt suurem. Maksuameti juhina ma tunnen end päris hästi,“ hindas Helm. Ta lisas, et aktsiiside kogumisel on Eesti Balti riikide seas kindlasti heas seisus, kuna kogub oluliselt väiksema rahvaarvu juures samas suurusjärgus aktsiisi. „Maksukäitumist eestlane häbenema ei pea,“ märkis ta.

Küll aga leidis Helm, et uute ettevõtete loomisel on Eesti küll esirinnas, ent küsimus on, kui palju nendest uutest ettevõtetest hakkab ka makse tasuma.

Helm märkis, et 1000euroste arvete deklareerimine tõi Eesti ettevõtjate puhul kaasa lisaväärtuse tõusu. Eesti ettevõtted müüvad ja ostavad vähem, ent käibemaksu laekumine on tõusnud. „Need firmad, kes on ausad, paistavad nüüd rohkem välja,“ selgitas ta. Samuti on tema hinnangul pärast töötajate registri loomist leevenenud registreerimata töötajate probleem.

Loe pikemalt ja vaata graafikuid Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785