11. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tivoli arenduse platsil paljastusid laevavrakid

Laevavrakk Tivoli ehitusplatsil
Foto: Muinsuskaitseamet
Kadriorus Tivoli elamurajooni ehitustöödel leiti laevavrakkide jäänused, mis pärinevad tõenäoliselt 14.-17. sajandist.

Esialgsetel andmetel paiknevad kunagise merepõhja setetes kolme kompaktsema vraki jäänused, mis on seni olnud kaetud ligi 4 meetri paksuse täitepinnasega,“ kirjeldab leitut Muinsuskaitseameti veealuse pärandi vaneminspektor Maili Roio. Tegemist on endise sadamaalaga, kus varem asus merelaht, kuid 1930ndate aastate lõpus ala täideti.

Kultuuriväärtusega leiust teavitasid Muinsuskaitseametit arendaja Metro Capital ja peatöövõtja Nordecon, kes pakuvad igakülgset abi vrakkide nõuetekohaste uuringute läbiviimiseks. Sel nädal alustati Muinsuskaitseameti eestvedamisel objektil arheoloogiliste uuringutega, mille eesmärk on vrakid välja kaevata ja dokumenteerida ning võimalikult kompaktselt senisele sarnases keskkonnas säilitada.

Samasuguseid leide ja väljakaevamisi varem Eestis ette ei ole tulnud. Viimane sarnane juhtum jääb 2009. aasta lõppu, kui Lootsi tänava kaevetöödel tulid välja 13. sajandist pärinevad laevavraki jäänused.

Tulevane Tivoli elamurajoon, kust ajaloolised laevavrakid leiti, asub tallinlaste seas Tivolina tuntud Kadrioru pargi vahetus läheduses, Pirita promenaadi juures vaid 200 meetri kaugusel merest. Esimese etapi arenduse käigus rajab Metro Capital 2016. aasta suveks kaks 5-korruselist maja 39 eksklusiivse korteriga.

Metro Capitali tegevjuht Mart Habakuke sõnul on selline leid ka arendaja jaoks esmakordne. „Ühel päeval põrkas kopp kaevamistöödel millegi vastu. Mehed peatasid kohe töö, heitsid pilgu peale ning oli selge, et tegu on millegi ajaloolisega. Kutsusime Muinsuskaitseameti üle vaatama. Mõned päevad hiljem ehitusplatsi teises otsas kaevates tuli välja teine laev. Röntgenuuringud näitasid, et ehitusalal võib olla veel kolmaski laev. Praegu tegeleme Muinsuskaitseameti juhendamisel vrakkide väljakaevamisega ja seejärel jätkame tavapärase ehitustööga. Majade ehitusega oleme ka sellest unikaalse põhjusega viivitusest sõltumata graafikus ning järgmise aasta suvel peaksid majad valmis saama,“ rääkis Habakuk.

Arendaja uurib koostöös Muinsuskaitseametiga võimalusi panna ajaloolised laevavrakid lähiajal ka huvilistele vaatamiseks välja. Juba praegugi on väljakaevamisel olevad vrakid Tivoli arendusest möödajalutajatele vabalt nähtavad.

Allikas: Muinsuskaitseamet

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785