5. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D-laborit saab kliendikohtumisteks rentida

3D labor
Foto: TKTK
Tallinna Tehnikakõrgkool pakub ettevõtetele võimalust rentida koosolekuteks ja kliendikohtumisteks hiljuti soetatud 3D-ehituslaborit, kus saab visualiseerida erinevaid BIM- tarkvara abil loodud mudeleid.

150 000 eurot maksma läinud Baltimaade ainsas omataolises ehituslaboris ehk BIM-koopas  (CAVE, inglise keeles Computer Aided Virtual Environment, aga ka koobas)  saab kolmemõõtmelisi arhitektuurilisi ja insenerimudeleid ruumilisele taustale kuvada. Kuigi kolmemõõtmelisi pilte on võimalik vaadata ka arvutiekraanil, aitab BIM-koobas tajuda sügavuse mõõdet palju paremini. Koopas näidatav stereopilt loob tunde, et kasutaja viibibki keskkonnas, mida ta vaatab.

“Tehnoloogia on piisavalt kallis, seega tõenäoliselt ükski Eesti ettevõte seda endale ei soeta,” ütles Tallinna Tehnikakõrgkooli ehitusteaduskonna dotsent Aivars Alt. “Huvilised on meie juurde teretulnud koopa võimalusi kasutama.”

Näiteks kinnisvaraarendajatele annab koobas võimaluse klientidele pakkuda veel ehitamata kortereid ja maju neist virtuaalset muljet tekitades.

„BIM_koobas on veel üks vahend, kus saab mitteasjatundjale, mida tellijad tavaliselt on, arhitekti või inseneri tööd näitlikustada,“ ütles Alt. 

Stereopiltide vaatamise võimalust saab lisaks ehitusele kasutada kõigis valdkondades, kus 3D-keskkonnaga kokku puututakse, näiteks infrastruktuuri ja masinaehituse mudelite puhul. Kuna 3D-pildis on erinevate mudelite vahelised vastuolud paremini märgatavad, võimaldab labor eriti hästi teostada BIM-valdkonnas äärmiselt olulist vastuolude kontrolli.

BIM-CAVE kasutamine koos 30 istekohaga nõupidamisruumiga maksab 35 eurot tund, kui vajatakse ka kõrgkoolipoolset tehnilist tuge, lisandub selle eest sama suur tasu. Rent sisaldab juhendamist enne seadmete kasutamist, 3D ekraanide süsteemi ja juhtpulti mudelis liikumiseks, seinamonitori, seintahvlit, interneti püsiühendust ja 3D prille.

Autor: Eva Kiisler Ehitusväljaannete juht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785