3. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis praktiline käsiraamat BIM-projekteerijaile

3D ehitusmudel
Foto: Tekla
Tallinna Tehnikakõrgkoolis läbi viidud uuringu tulemusena töötati välja eestikeelne mudelprojekteerimise (BIM) projektijuhtidele mõeldud juhendmaterjal ehk kvaliteedikäsiraamat, millest on palju abi ka ehitise tellijal.

Mullu aprillist detsembrini läbi viidud rakenduslik uuring jagunes kaheks. Esmalt tutvuti erinevate riikide, nagu Norra, Singapuri ja Suurbritannia mudelprojekteerimise juhendmaterjalidega, püüdes välja selgitada, kuidas on mudelprojekteerimise juhtimine korraldatud mujal maailmas ning millist juhendmaterjali vajavad ettevõtted BIM-projekteerimise kasutusele võtmiseks.

Seejärel koostati eestikeelne praktiliselt kasutatav juhendmaterjal mudelprojekti rakenduskava (BIM Execution Plan) loomiseks, milles on rõhk projekteerimise projektijuhi tegevustel. Lisatud on ka rakenduskava alusfail.

“Juhistest on kasu ettevõtetel, kes soovivad hakata BIMis projekteerima ja enda tarbeks rakenduskavu looma. Juba BIMiga töötavatel projekteerimise projektijuhtidel võimaldavad juhised saada ülevaadet, kas selle või teise küsimusega on ettevõttes juba tegeletud,” ütles uurimisgrupi juht, Tehnikakõrgkooli ehitusteaduskonna dotsent Aivars Alt.

Rakenduskava koostamine aitab selgeks teha, miks, millistel eesmärkidel ja kuidas BIM-projekteerimistkasutada. Peamisteks eesmärkideks võivad olla näiteks projektile kuluva aja kokkuhoid, suurem tootlikkus ehitusel, kvaliteedi parandamine, ümber tehtavate tööde mahu vähendamine ja ehitise kohta haldusandmete saamine.

Juhendmaterjalist on suur abi ka projekteerimistööde tellijal, sest juhend selgitab, millal ja milliseid tegevusi temalt oodatakse. Samamoodi on käsiraamat abimaterjaliks projekteerimistegevuse teistele osapooltele: arhitektile, konstruktorile ja eriosade projekteerijatele.

Uurimisrühma kuulusid peale Aivars Altile Tehnikakõrgkooli ehitusteaduskonna assistent Egert Roland Parts ja Siim Saidla ning lepinguliste partneritena Tehnikakõrgkooli vilistlane Kenet Kroon ning Tehnikaülikooli nooremteadur Ergo Pikas. Modelleerimisulatuse näidiste koostamisel osales töörühm Reet Kalmeti juhtimisel. Uuringut toetas Riigi Kinnisvara Aktsiaselts.

Mudelprojekteerimise tehnilise töö toetamiseks on Eestis juhendmaterjale loodud ja üle võetud ka varem. 2009. aastal avaldas RKAS esmaversiooni mudelprojekteerimise juhendist, 2012. aastal valmis Tehnikakõrgkooli teadlaste eestvõttel COBIMi mudelprojekteerimise üldjuhend.

Lae uuring artikli all olevalt lingilt. Lisainfo on kättesaadav RKASi kodulehelt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785