Autor: Tõnu Toompark • 2. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: laenujäägi tõus ületab sisemajanduse kasvu

Tõnu Toompark
Foto: Raul Mee
2015 I kvartalis kasvas eluasemelaenude jääk ehk tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude summa Eesti Panga andmetel 6,1 miljardi euroni. See tähendab aastast laenujäägi kasvu 3,1 protsenti.

Laenujäägi kasv võib esmapilgul tunduda madal. Kui seda aga võrrelda sisemajanduse kogutoodangu kasvuga, mis 2015 I kvartalis oli kõigest 1,2 protsenti, on laenujäägi kasv pigem kiire. Kuivõrd laenujääk kasvab tempokamalt kui sisemajanduse kogutoodang, võime öelda, et inimeste laenukoormus on asunud kasvama.

Siiski võib öelda, et laenukoormuse kasvutempo on suhteliselt aeglane ja ohumärki eelkirjeldatud liikumistes nägema ei peaks.

Eluasemelaenude käive ehk uute eluasemelaenude väljastamise maht oli 2015 I kvartalis 191 miljonit eurot. Aastataguse ajaga võrreldes kasvas laenukäive 14%. See on pisut vähem, kui kahel viimasel kvartalil, mil laenukäibe kasvuks oli 18%.

Laenukäibe kasv on seotud kõrge kinnisvaratehingute arvuga, mis nõuab finantseerimist. Samuti tuleb mängu kinnisvara statistiline hinnatõus ehk asjaolu, et palju tehinguid tehakse uute korteritega. Uute korterite keskmisest kallimad tehingud nõuavad finantseerimist suuremates summades.

Arvestama peab, et uute ja ökonoomsemate korterite hind on tihtipeale päris lähedal vanemate ja ebaökonoomsemate korterite hindadele. Seetõttu on vana aseme uue korteri ostmine üsna ratsionaalne ja kinnisvara omamise kogukulu silmas pidades mõistlik valik. Nii ei peaks üsnagi kiires eluasemelaenude käibe kasvus ohumärki nägema.

Eluasemelaenude jääk ja käive, mln €

Eluaseme- ja eraisikulaenude käibe ja jäägi aastane juurdekasv

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785