11. mai 2015

Soome pani paika BIM nõuded taristuehitusele

Teede ehitus BIMis
Autor: buildipedia.com

Soomes tähistasid möödunud nädalal taristuehitajad, tellijad, konsultandid ja tarkvaraarendajad BIM (Building Information Modelling) nõuete dokumendi realiseerumist.

Nõuete väljatöötamise õnnestumise taga oli mitmete erivaldkondadevaheline koostöö, soov ja tahe. Valminud dokumenti hakatakse kasutama modelleerimise tehniliste suunistena nii hangetel kui ka ehitamisel. Peamised dokumendi peatükid (tõlgitud inglise keelest) on:

Modelleerimisele tuginev projekt;

Üldised nõuded;Sisendteabe nõuded;Taristu mudel ja modelleerimine projekteerimise faasis;Konstruktsiooni mudelid (kolm kategooriat);Kvaliteedijuhtimine;Mahu hindamine ja maksumuse kalkuleerimine;Visualiseerimine;Taristumudelite kasutamine projekteerimise, ehitamise, kasutamise ja hoolduse faasides.

Suunised on kooskõlas Inframodel 3 andmevahetuse formaatidega ja InfraBIM klassifitseerimise süsteemi vormidega.

 

BuildingSMART Finland taristuäri grupp koostöös finantsistidega koguvadtagasiside ja uuendavad juhiseid vastavalt vajadustele. Praegu on juhised kättesaadavad soome keeles, kuid juhtgrupp lubab juhiseid peagi ka inglise keeles.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688