11. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome pani paika BIM nõuded taristuehitusele

Teede ehitus BIMis
Foto: buildipedia.com
Soomes tähistasid möödunud nädalal taristuehitajad, tellijad, konsultandid ja tarkvaraarendajad BIM (Building Information Modelling) nõuete dokumendi realiseerumist.

Nõuete väljatöötamise õnnestumise taga oli mitmete erivaldkondadevaheline koostöö, soov ja tahe. Valminud dokumenti hakatakse kasutama modelleerimise tehniliste suunistena nii hangetel kui ka ehitamisel. Peamised dokumendi peatükid (tõlgitud inglise keelest) on:

Modelleerimisele tuginev projekt;

Üldised nõuded;Sisendteabe nõuded;Taristu mudel ja modelleerimine projekteerimise faasis;Konstruktsiooni mudelid (kolm kategooriat);Kvaliteedijuhtimine;Mahu hindamine ja maksumuse kalkuleerimine;Visualiseerimine;Taristumudelite kasutamine projekteerimise, ehitamise, kasutamise ja hoolduse faasides.

Suunised on kooskõlas Inframodel 3 andmevahetuse formaatidega ja InfraBIM klassifitseerimise süsteemi vormidega.

 

BuildingSMART Finland taristuäri grupp koostöös finantsistidega koguvadtagasiside ja uuendavad juhiseid vastavalt vajadustele. Praegu on juhised kättesaadavad soome keeles, kuid juhtgrupp lubab juhiseid peagi ka inglise keeles.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785