2. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektide liidu esimees: turul on näha stabiliseerumise märke

Arhitektide Liidu juhatuse esimehe ja Arhitektuuribüroo Plussi partneri Indrek Allmanni sõnul on projekteerimisturul näha normaliseerumise märke.

Allmanni sõnul on hakanud arhitektuuri ja projekteerimise turul olukord normaliseeruma. Tööd on tulnud juurde ja ka suuremad bürood on saanud kindlustunnet juurde. Käima on lükatud mitmeid uusi arendusi ja lähiajal on neid ka juurde tulemas. Küll aga ollakse hindadega Allmannni sõnul kusagil 2004. aasta tasemel. 

Et paljud objektid on praegu projekteerimise või kavandamise faasis, tähendab see mõne aja pärast ka tööd ehitusfirmadele. Allmanni sõnul võib olla Eesti turu aktiivsusele kaasa aidanud ka Soome ehitusturu jahenemine.

Väärtuspõhised hanked annavad julgust juurde

Allmanni sõnul andis viimati suure panuse projekteerimise turule Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) poolt läbi viidud presidendi residentsi projekteerimishange, kus rakendati ka väärtuspõhiseid kriteeriume. Hange küll esimesel korral ebaõnnestus, kuid pärast hanke ja hindamiskriteeriumide täiustamist olid ka suuremad projektbürood enam motiveeritud konkursil osalema. 

Seni vaid madala hinna kriteeriumidele põhinevad hanked pole suurematel projektbüroodel alapakkumistega mõtet konkurssidel osaleda. Allmanni sõnul saadi RKASe hanke konkursiga hea kogemus ning püsib ootus, et samal lainel jätkatakse, mis mõjub turule kindlasti edasiarendavalt.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785