19. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaale kerkivad energiatõhusad korterelamud

Foto: Asum Arhitektid
Kunagise teenindushoone platsile plaanitakse ehitada kompaktsed korterelamud, mis on liginullenergiahooned ehk energiatõhusad ja taastuvenergia-tehnoloogiliste lahendustega, kirjutab Saarte Hääl.

Arhitekt Hannes Koppel Asum Arhitektid OÜ-st ütles, et eesmärk on kasutada energiatõhusaid insenertehnilisi lahendusi, kirjutab leht.

“Saaks projekteerida kortermajad, kus olulist kommunaalkulu tavapärases mõistes ei teki,” selgitas Koppel. Õige arhitektuurse lahenduse korral miinimumini viidud energiatarbe kataksid soojuspumbad ning pumpade töös hoidmiseks vajaliku energia aitavad toota fassaadidele lisatud päikesepaneelid, vihmavett kasutatakse tarbeveena. Valmiva korterelamu lähteülesanne on ehitada energiavõrgust sõltumatu hoone ning hoida madalal ka halduskulusid.

Asukoht: Pikk tänav 26, KuressaareKrundi suurus: 6731 m²Lubatud suurim ehitusalune pind 2240 m²68 parkimiskohta ehk iga korteri jaoks üksHoonete maksimaalne lubatud kõrgus 13,1 mPika tänavaga piirnevatel hoonetel kuni 10,4 meetrit.

Arhitekti sõnul on projekti puhul Eesti tegemist tehniliselt värske lähenemisega ja nendib, et põhjamaades ja isegi Eestis nn roheliste lahendustega hooneid juba leidub. Koppel toob välja ka Tallinnas Sõpruse puiesteel valminud Sõpruse 157 ärihoone. Koppeli hinnangul jalgratta leiutamist ei tule, sest analoogilised lahendused paljudes kohtades juba toimivad.

Koppel märkis, et energiatõhusate hoonete rajamine on tänapäeval juba ehitusstandardiks muutumas ja ei ole kaugel aeg, kui madalamate standarditega maju enam ehitada ei tohi ja vanade harjumustega projekteerida pole enam mõtet.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785