Autorid: Heli Lehtsaar, Heli Lehtsaar-Karma • 9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara TOPi võitjad: ühel aastal külvad, teisel lõikad

"Kinnisvaraäri on hüppeline - ühel aastal valmistad ette, järgmisel aastal realiseerid. See äri pole nii stabiilne nagu piima müük," sõnastas Simus Kinnisvara juhatuse esimees Rene Salumäe põhjuse, miks tema juhitava ettevõtte majandustulemused eelmisel aastal hüppeliselt paranesid.

Sama põhjus on ka mitmete teiste kinnisvarabüroode TOPis kõrgele kohale tõusnud ettevõtete tulemuste taga.  

TOPis teisele kohale jõudnud ja Eesti suuremate kinnisvarabüroode sekka kuuluva Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar Allekand nentis samuti, et mullu müüsid nad arendusprojekti Tallinnas Rähni tänaval ning seega pole tegemist vaid teenuste müügi käibe ja kasumi kasvuga. Mullu avati ka uus kontor Kuressaares, kuid tänavu enam ei laienetud. "Oleme viimased 6-7 aastat Eesti linnades uusi kontoreid avanud, aga nüüd tekib küsimus, kuhu edasi? Igasse külasse kontorit ju ei kavanda, kuigi regionaalpoliitika on kahtlemata oluline," rääkis Allekand.

Kinnisvarabüroode TOPi võitja 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ütles, et kuna 2012. aastal lükkusid suured tehingud edasi, oli tunamullune tulemus kehvem kui 2013. aastal, mil need projektid realiseerusid. Lisaks oli 2013. aastal kinnisvaraturg aktiivsem. "Kuid see kõik on minevik ja seda enam muuta ei saa. Huvitavam on tulevik," rõhutas Vahter.

2015: kas stabiilsus või langus?

"Kinnisvarasektor nagu teisedki majandussektorid on tundlikud ootustele majanduse käekäigule tervikuna. Kuna prognoosid on pigem pessimistlikud kui optimistlikud, avaldab see negatiivset mõju ka kinnisvaraturule. Peamiselt väljendub see tehingute arvu languses," kirjeldas Martin Vahter kinnisvaraturu edasise käekäigu stsenaariume.Rene Salumäe arvates on turg praegu äraootaval seisukohal, kuid ta rõhutas, et inimeste otsused kinnisvara osta või müüa sõltuvad emotsioonidest. "Praegu saame uudiseid kuulates-vaadates negatiivseid emotsioone," nentis Salumäe.Ingvar Allekand leidis, et tuleval aastal püsivad nii tehingute arvud kui ka hinnad analoogsed tänavusega, nii et oodata on stabiilsust. "Kui maailmas finantsidele piirangud pannakse, ei tea keegi, mis juhtuma hakkab," rõhutas Allekand samas.

Lisandub uusi väikeseid tegijaid Kinnisvarabüroode vahelisest konkurentsist rääkides nentis Ingvar Allekand, et uusi vahendajaid tuleb juurde ja konkurents läheb kõvemaks. "Mida kõrgemaks lähevad kinnisvara hinnad, seda altimad on inimesed kasutama ka kehvemat teenust, sest see on odavam," leidis Allekand.

Martin Vahter 1Partner Kinnisvarast lisas, et kuna sisenemisbarjäär kinnisvaravahenduse valdkonnas on suhteliselt madal, on ka turule sisenejaid palju. "Iseasi on muidugi, paljud neist kestma jäävad ja paljud ühe-kahemehe büroodest suuremaks kasvavad."

Tänavu kümnendat sünnipäeva tähistaval 1Partner Kinnisvaral on Martin Vahteri hinnangul õnnestunud kümne aasta jooksul kasvada kiiremini turu keskmisest ja ka kahaneda aeglasemalt turu keskmisest. "Oleme trendid paremini ära tabanud. Kui alustasime, panime rõhku maaklerite nägudega suurtele väliplakatitele. Siis hakkasid teisedki samamoodi tegema ning sellega me enam ei eristunud. Väga oluline on kuluefektiivsus - on asju, mida pole mõtet sisse osta. Näiteks reklaami saab nii sisse osta kui ka muud moodi teha," tõi Martin Vahter näite.

Kaadrid otsustavad kõik"Konsultatsiooniettevõte on töötajatest sama sõltuv kui töötajad ettevõttest. Seega on meie jaoks väga oluline töötajate leidmine ja koolitamine - inimestest sõltub kõik," rõhutas Martin Vahter.

Temaga nõustus Ingvar Allekand, kes mainis, et tänavalt sisse astunud inimesest maaklerit ei saa, kuigi veel 5-6 aastat tagasi oli see võimalik. "Maaklerteenuse turg areneb ja inimestele on vaja paremat kvaliteeti pakkuda. Selleks tegeleme nii meie kui ka teised suuremad bürood pidevalt töötajate taseme tõstmisega," kirjeldas Allekand turu nõudmiste muutumist. "Meil on seljataga kaks kriisi ja mõlemad oleme tänu heale personalile üsna valutult üle elanud," meenutas 12-aastase tegusemisajalooga Domus Kinnisvara esindaja.

Kinnisvara TOP ilmus 8. oktoobril Äripäeva lisas Kinnisvara.

Kinnisvarabüroode TOP 2014 VÕITJA: Asutatud: 2004

1Partner Kinnisvara Tallinn OÜ

Omanikud: 1Partner Kinnisvara Eesti OÜTegevjuht: Martin VahterKäive: 2013. aastal 1 156 831 eurot. Käive kasvas võrreldes 2012. aastaga 1,47 korda.Ärikasum: 2013. aastal 239 116 eurot. 2012. aastal oli käive 45 035 eurot.Töötajaid: Täiskohaga 6.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785