Autor: Pille Ivask • 11. august 2014

„Ilma eestlasteta ei ehita me midagi“

Soome ühe suurema ehitusfirma SRV president Jukka Hienonen ütles Soomes ehitavate eestlaste kohta, et ilma lõunanaabriteta ei saa ehitada mitmeid objekte, kirjutab Kauppalehti.

Kui Hienonenilt Soomes ehitustöödel tegutsevate eestlaste kohta pärida, ei pea vastust kaua ootama. „Meie jaoks ei oma rahvus tähtsust. Me ei palka eestlasi, soomlasi või teisi rahvuseid. Me palkame eksperte,“ ütles Hienonen.

„On palju selliseid töid, mille tegemaõpetamist Soomes professionaalsel tasemel ei kohtagi,“ märkis Hienonen. Helsingi ümbruses ehitatavatel objektidel moodustavad kolmandiku töölistest eestlased. „Ilma eestlasteta mõningaid objekte ei saakski ehitada,“ lisas ta.

Hienoneni sõnul soomlasi endid ehitusplatsil tööpuudus ei vaeva – pealinna läheduses töötuid soomlastest ehitajaid eriti ei kohta. Küll aga võib see maakohtades probleemiks olla.

Helsingis on probleeme eluaseme leidmisega ning sellest tulenevate lisakuludega. Nii on Hienoneni sõnul maksuamet tõlgendanud, et kui tööandja muretseb töötajale eluaseme, loetakse seda töötaja isiklikuks sissetulekuks ning selle pealt tuleb makse maksta. Nii eelistavadki Hienoneni hinnangul soomlastest ehitajad olla pigem töötud Kainuus, kui otsida töövõimalusi pealinnas.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688