4. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: Eesti kinnisvaraturg tõmbub hoogsalt kokku

Pindi Indeks langes mais 4,3% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1033 eurot. Aprillis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1079 €/m², kirjutab Pindi Kinnsvarabüroo oma värskes aprilli ülevaates.

Kui aprillis tehti antud linnades 1143 korteriomandi tehingut, siis mais langes aktiivsus 963 tehingule. Võrdluseks- mullu mais tehti indeksilinnades 1188 korteriomandi tehingut.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 26 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 65,5  protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi kümne aastase ajaloo.

Uusarendusi tuleb turule palju, konkurents hoiab hinnad paigal

Uute korterite ostjad võivad rahulikumalt hingata- lisanduvate arendusprojektide valguses pole põhjust karta, et edaspidi majad enne valmimist välja müüakse.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson sõnas, et arendusturul on rabamine lõppenud, samas on enamikesse suurtesse linnaosadesse lisandumas väga mahukaid uusarendusi, mis loodetavasti hoiab hinnad paigal.

„Viimase kahe aasta jooksul aset leidnud tormamine, kus sisuliselt müüdi majad välja enne nende valmimist, näitas selgelt, kui vähe suudeti nõudlust rahuldada. Nüüd oleme teise äärmusesse jõudmas- hinnakasvust tingitud nõudlus on kadumas, kuid projekte tuleb juurde nagu seeni peale vihma, kardetavasti kõikidele ostjaid praeguses turuolukorras ei leidu,“ ütles ta.

„Kui enamus arendusprojekte on jagatud mõistlikeks 3-5 korruseliste hoonetega etappideks, siis nüüd paisatakse äärelinna turule juba kõrghooneid, mis tundub puhtalt puude metsa vedamisena,“ lisas analüütik.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785