23. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürnikud otsivad üha väiksemaid büroopindu

Eestis on jätkuvalt suur nõudlus väiksemate büroopindade ja hea asukohaga kaubanduspindade järele, selgus Colliersi analüütikute turuülevaatest. Colliersi hinnangul on investeerimisturul suuremat kasvu oodata just teises kvartalis.

Büroopindade üüriturud on jätkuvalt aktiivsed ning seda toetab eelkõige üürnike liikumine ning trend  pinna vähendamise või optimeerimise suunas. Nõudlus väiksemate, umbes 30-70 ruutmeetri suuruste pindade järele on endiselt suur, kuid hea hinnatasemega on selliseid pindasid pakkumises vähe.

Kuigi büroopindade arendajad ja üürileandjad otsivad keskmise suurusega ja suuri üürnikke, ei tohiks väiksemate pindade üürilevõtjate segmenti alahinnata. Büroopindade pakkumise võtmes on tänu uutele arendustele ja mitmetele rekonstrueerimisprojektidele oodata pakkumise kasvu B1 ja B2 klassides järgneva 1,5 aasta kestel.

Nõudlus südalinna äripiirkonnas hea asukohaga kaubanduspindade järele on jätkuvalt suur, kuid pakkumine piiratud. See võimaldab üürileandjatel üürnikke valida ning üüriläbirääkimistes tugevama positsiooni nautida. Südalinna äripiirkonnast väljaspool on saadaval eri suuruse ja hinnaga pindasid, aga kuna need jäävad jalakäijate peamistest liikumistrajektoorist eemale, siis asukoha tõttu on huvi nende vastu väikemadal.

Sarnaselt büroopindade sektorile domineerib optimism ka tootmis- ja laopindade segmendis. Tööstuskinnisvara sektori positiivsus on hoogustanud ka maaturgu ning arendustegevust uutel aladel. Nõudlus tootmis- ja laopindade vastu püsib kõrge hoolimata väliskeskkonna nõrkusest ning hoogsast arendustegevusest.

“Aasta alguses kasvas huvi suuremate tööstuspindade vastu ning enamus huvilistest on välismaa tootmisettevõtted, kes on pärit peamiselt Venemaalt, Ukrainast ja Hiinast. On raske ennustada, kas praegusest huvist kunagi ka suundumus saab, kuna Eesti turg on väike ja seda võivad moonutada ka üksikud suured tehingud,“ kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

Investeerimisturu võtmesõnad on endiselt kõrgelt motiveeritud vaba kapitaliga investorid ja heade investeerimisvõimaluste vähesus.

Esimeses kvartalis moodustas investeeringute maht ligikaudu 48 miljonit eurot, samal ajal eelmisel aastal oli investeeringute maht 83 miljonit eurot. Kuigi 1. kvartal oli aastases võrdluses nõrk, siis arvestades 2. kvartalis juba tehtud tehinguid ning turu üldist aktiivsust, võib loota, et aasta kokkuvõttes saab tänavune olema siiski eelmise aastaga võrreldavalt tasemel.

Colliers International on ülemaailmne ärikinnisvara teenuste pakkuja, millel on esindus 62 riigis.

Autor: Äripäev Äripäev

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785