20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani moodsa arhitektuuri maailmanimi väisab Eestit

Seoses osalemisega Arvo Pärdi Keskuse arhitektuurivõistluse žürii II etapi töös külastab 11-14. juunil Eestit kõrgetasemeline ja väga tuntud Jaapani noore põlvkonna arhitekt Sou Fujimoto.

“Nagu paljud jaapani arhitektid ammutab ka Sou Fujimoto inspiratsiooni oma arhitektuurile loodusest - ta ise nimetab allikatena metsa, koobast, pesa. See, kuidas sellest tunnetusest sünnib eriline arhitektuur, on justkui antud kõrgemalt poolt,” räägib Eesti Arhitektide Liidu aseesimees Peeter Pere. 

 Peeter Pere sõnul tõestab Jaapani arhitektuuri kõgetasemelisust kindlalt ka fakt, et alates arhitektuurivaldkonna Nobeli preemia "The Pritzker Architekture Prize" asutamisest 1979. aastal on see antud seitsmele Jaapani arhitektile, sh Toyo Itole ja Shigeru Banile kahel järjestikusel aastal (2013, 2014).

Oma kogemustest, uutest suundadest ja arenguvõimalustest räägib Sou Fujimotoga 12. juunil Tallinnas Kanuti Gildi saalis toimuval avalikul loengul. Oma ettekande on Fujimoto pealkirjastanud "Between Nature and Architecture". Loeng algab kell 19.00,  on inglise keeles ja kõigile tasuta.

Fujimoto tähtsamate tööde hulka kuuluvad veel näiteks House NA (2011), Musashino Art University Museum & Library (2010), Final Wooden House (2008) ja House N (2008).

 Mitmete teiste auhindade seas on Fujimoto võitnud 2006. aastal AR Awards peaauhinna (Children’s Center for Psychiatric Rehabilitation), rahvusvahelise konkursi "Taiwan Tower" esimese preemia ja "Beton Hala Waterfront Center" 2011 esimese preemia.

Aastal 2014 võitis Fujimoto rahvusvahelise konkursi “Architectural Folie of the 21st century” Montpellier’s.  Samuti on ta noorim arhitekt, kellel on olnud au vastu võtta kutse kavandada iga-aastane Serpentine Gallery suvepaviljon Londonis 2013. aastal. 2012. aastal osales ta Veneetsia Arhitektuuribiennaali Jaapani paviljoni meeskonna töös, mis pälvis Kuldlõvi auhinna. 

Sou Fujimoto on 1971. aastal sündinud Jaapani arhitekt, kelle töid iseloomustab uudne ja värskendav lähenemine arhitektuurse ruumi ja inimkeha vahelisele suhtele. Suure looduse armastajana ammutab ta ideid metsadest, koobastest ja mujalt ürgsest loodusest.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785