Autor: Kaisa Gabral • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarapidu saab varsti otsa

Kinnisvarahinnad on sujuvalt ülespoole kerinud, ka kallimad korterid lausa haaratakse käest. Kuigi pakkumise vähesus kergitab hindu, ei usu kinnisvaraarendajad selle peo jätkumisse.

“On aina selgem, et senine suur hinnatõus ei saa enam jätkuda, sest see lülitab järjest rohkem välja potentsiaalse ostjaskonna võimalusi kinnisvara soetada,” märkis Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi.

Veebruaris jätkus Tallinnas kinnisvara hinnatõus, müüdud korterite ruutmeetri mediaanhind kerkis 1312 eurole. Võrreldes jaanuariga tõusid hinnad 1,8% ja aastaga 24%.

Liiga suured hinnaootused. “Kõige probleemsemaks on muutunud magalate ning ka mujal asuvate paneelmajade korteriturg, kus hinnatõus on olnud suurim. Hinnaootused on muutumas juba liialt optimistlikuks ning pakkumishinnad hakkavad jõudma uusarendustele aina lähemale. See on tekitanud aina suurema hulga müügipakkumisi, mis portaalides jõude seisavad,” analüüsis Vähi kinnisvaraturu olukorda Uus Maa blogis.

Endover Kinnisvara teatas mõni päev tagasi, et müüs kõik Tallinnas Raua ja Vilmsi tänava nurgal asuvad Kadrioru Residentside korterid ja äripinnad enne  maja valmimist ruutmeetrihinnaga 2000–3600 eurot. Ettevõtte juhi Robert Laua sõnul oli tegemist kindlale sihtgrupile  suunatud korteritega ja selles sektoris ta hüppelist kasvu ei näe. “Meie Raua 34 korterelamu puhul mängis müügil suurt rolli see, et Kadrioru kanti polnud ammu midagi tehtud ja me teadsime, et seal on olemas huvi ka suuremate korterite vastu,” märkis Laud. Tema sõnul ostetakse kortereid, sh selliseid kallemaid kortereid, peamiselt pangalaenuga.

Sel aastal väike tõus või paigalseis. Laua sõnul on praegust hinnatõusu toetanud ka pangad, sest laenuvõtmise võimalused on täiesti olemas. “Samuti reaalpalga kasv. Kuid ma ei arva, et selline hinnakasv on jätkusuutlik. Juba hakkab tekkima situatsioon, kus reaalpalga eest omandatav võimalik ruutmeetrite hulk Tallinnas väheneb. Seetõttu ei prognoosi me hinnatõusu jätku,” rääkis Laud.

Tema hinnangul on Tallinnas hinnatõusu vedanud 3–5 suurprojekti ja need kliendid, kellele need suunatud on, raha ei loe. “Kuid enamik meie ostjaskonnast on ju ikkagi hinnatundlik. Ostjaskonna hinnatundlikkus juba ise ka ei lase hinda muudkui kergitada,” rääkis Laud.

Samas nentis ta, et hinnad ei hakka langema ka seetõttu, et uute korterite pakkumine on suhteliselt piiratud. Laua hinnangul on praegu inimesed nõus pigem veidi peale maksma ja ostma korteri kas täielikult renoveeritavas või uues elamus. Kuna pakkumine ei ole aastataguse ajaga võrreldes palju suurenenud, siis on see lasknud Laua sõnul hindadel ka tõusta. “Kuid ma arvan, et sel aastal on kasv 5%, mitte rohkem, ja see oleneb ka piirkonnast. Mõnes piirkonnas võib see olla rohkem, kuid mõnes piirkonnas ei tule võib-olla sedagi,” lisas Laud.

Swedbank: hinnakasv ei saa selliselt jätkuda

Swedbanki kinnisvarasektori juht Ero Viik märkis, et viimase aja kiire hinnakasv on tingitud tugevast nõudlusest ja vähesest pakkumisest.

“Avatud turu, informatsiooni vaba liikumise ja kõrge konkurentsi kontekstis on tegemist ajutise ja ebahariliku olukorraga. Hinnakasv ei saa selliselt jätkuda. Vanasõna ütleb, et tark ei torma. Mitu korda sama reha peale astuda ei ole mõttekas,” rõhutas Viik ja lisas, et asjalik ostja teeb vajadustele ja võimalustele vastava kaalutletud otsuse.

SEB Panga eraisikute suuna arendusjuhi Triin Messimase hinnangul ostetakse kodusid erinevatest hinnaklassidest. “Väga kõrge ruutmeetrihinnaga kortereid finantseeritakse ilmselt sagedamini ostja enda vahenditest või kasutatakse päris suurt omafinantseeringut. Laenu andes pöörame kindlasti tähelepanu ka sellele, kas finantseeritava kinnisvara hind on kooskõlas üldise turutasemega,” märkis Messimas ja lisas, et väga kallite korterite puhul nõutakse teinekord ka tavapärasemast suuremat omafinantseeringut.

Kodulaenude võtmine on selle aasta esimestel kuudel olnud Messimase hinnangul veidi aktiivsem kui eelmise aasta samal ajal. “Kuid suurt kasvu praegu veel märgata ei ole. Tõenäoliselt elavneb turg aprillis-mais. Kodulaenude võtmine kindlasti ei kahane, kuid väga hoogsat kasvu selleks aastaks ennustada ei julgeks,” lisas Messimas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785