17. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti juurtega arhitektuuribüroo valiti maalima TOP 50 hulka

Arhitektuuribüroo B+H Arhitects, mille asutajatel ja juhtidel on Eesti juured, valiti selle aasta alguses maailma suurimate ning edukamate firmade nimistusse. Ettevõte on viimastel aastatel teinud märkimisväärse tõusu.

B+H Archtects on viimastel aastatel märkimisväärselt kiires tempos tõusnud maailma 50 suurima ning edukama arhitektuuri firmade nimistusse. Ettevõte asub TOPis väärikal 47. kohal.

Ettevõte leidis tunnustust tänu oma laiale ja professionaalsele meeskonnale, kuhu kuuluvad valdkonniti hoonete arhitektid, loovmeeskond, disainerid, sisekujundajad, graafilised disainerid, maastikuarhitektid, linnaplaneerijad ning tugiarhitektid.

Ettevõttel põnev seos Eestiga

Ettevõte üks suurosanikke, Eesti juurtega maailmas tunnustatud arhitekt Tõnu Altosaar kirjeldas Ehitusuudistele, kui suurt rolli mängisid ettevõtte sünnil Eesti ja eestlased.

„Firma asutati 1953. aastal. Asutajateks olid Sid Bregman, Kanadas sündinud poola/vene päritoluga juut ja George Hamann, kelle isa – balti sakslane – oli pärit Tallinnast,“ kirjeldab Altosaar.

Altosaar ise läks firmasse tööle 1967. aastal, kohe peale kooli lõpetamist ning on alates 1975 olnud ka firma osanik. Alates 2008 suurosanik ja aktsionär. Samuti kuulub Altosaar ettevõtte juhtkonda.

„Firmal on ka teised juured Eestist,“ räägib Altosaar. „Mind võttis alguses tööle Kaljo Voore, kes on endine Soomepoiss ning õppis arhitektuuri Rootsis. Voore oli sel ajal firma loovpartner. Veel on firma partneriteks olnud on üks tugevam tehnilise oskusega mees, keda olen tundud - Ivar Kalmar, ja Toomas Tamm, kes spetsialiseerus haiglate peale.“

Häid inimesi hoitakse lõpuni

„Ettevõtte poliitika kohaselt on tava, et 60-ne aastaselt hakkad müüma firma osalusi firmale tagasi ning kui oled 65, lähed erru. Mõte on hoida juurdekasv tugev, et erruminejatel oleks võimalus oma investeeritud raha kätte saada. Mind aga hoiti edasi küll minimaalse osalusega, aga täis partneri õigustega, mis on ainus erand kogu firma ajaloos,“ rääkis Altosaar.

Kiire kasv viimase nelja aasta jooksul

„Viimase nelja aasta jooksul müüsime poole omandi ühele investeerijale. See andis võimaluse laiendada firma tegevust ning suurendada töötajate arvu üle 500. Praegu tegutseb üle maailma 13 kontorit kümnes riigis. Olen 70 aastat vana ja töötan täiskohaga edasi,“ märgib Altosaar elurõõmsalt.

Eelmisel aastal tuli 62% firma kasumist just Altosaare klientidelt. „Eks selle pärast olen ikka veel siin,“ naerab Altosaar. „Kui oled 47 aastat töötanud, tekib selle ajaga palju kliente kellest saavad head tuttavad ja sõbrad.“

B+H debüteeris maailma TOP100 arhitektuuribüroo tippu kaks aastat tagasi, platseerudes 61.-e kohale loovmeeskonna ning 71.-le kohale arhitektuurimeeskonna arvestuses. Juba järgmisel aastal olid kohad vastavalt 50. ja 58.-s. 2014. aastal jõuti juba jätta 50.-s koht seljataha. Ettevõtte enda hinnangul näitab see seda, et suudetakse olla väga kõrges konkurentsis terviklahenduste loomisel.

Valik B+H Architect töödest

Foto: Tõnu Altosaar B+H Architects
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785