Autor: Kadrin Karner • 20. november 2013

Pappel: null marginaaliga töö on enesepetmine

Aastaga ligi 7 kordse käibekasvu teinud KMG Insenerehituse juht Indrek Pappeli sõnul pole nad nõus null või negatiivse marginaaliga tööd sisse võtma.

2012. aasta Ehitusfirmade TOPis viiendale kohale tulnud KMG Inseneriehituse AS kasvatas käivet võrreldes aasta varasemaga ligi 7 korda, 16,6 miljoni euroni.

"Oleme üllatunud nii kõrge koha üle, kuid ilmselt on siin tegemist metoodilise küsimusega, kus hinnatakse käibe kasvu võrreldes eelneva perioodiga," rääkis KMG Inseneriehituse juhatuse liige ja üks omanik Indrek Pappel. Ta lisas, et tunneb uhkust, et KMG Inseneriehitus on vaatamata käibe kõikumistele suutnud oma tegevusaja jooksul pidevalt kasumit teenida.

"Sisuliselt võib öelda, et meie käive peegeldab turu seisu üldiselt. Kui turul läheneb marginaal nullile või alla selle, siis meie käive kukub, sest me ei ole valmis negatiivse marginaaliga töid sisse võtma. Olgu käibe poolest tegemist ükskõik kui olulise tööga."

Pappeli sõnul on turul on tagasi peatöövõtjatele surve võtta sisse töid omahinnaga või isegi alla arvestusliku omahinna.

KMG Inseneriehituse koostöö rahvusvaheliste partneritega, on viinud firma omanikud tõdemuseni, et infrasektoris alla omahinna, või ka nulliga pakkuma minemine, on ettevõtte jätkusuutlikkusele hävitav. "Ehitusettevõtjate selline tegevus toob kaasa ehitajate ebausaldusväärsuse kasvu tellijate silmis, sest alla omahinna ehitades kannatab pahatihti kvaliteet ja optimeerimiste-asenduste tulemusena rajatise pikaealisus," märkis Pappel.

Tema sõnul panevad tellijad üha karmimaid nõuded lepingutesse ja "kokkuvõttes tuleb tõdeda, et alla omahinna pakkudes muudavad ehitajad turu ise närviliseks."

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688