Autor: Kadri Põlendik • 21. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haapsalu Uksetehase juht: Soome raskused tulevad kasuks

Majandussurutisest saadik on Haapsalu Ukse­tehase AS pannud palju rõhku ekspordile, mis andis hea tulemuse ja aitas ettevõttel kasumit kaks korda kasvatada. Aknaid ja uksi tootev firma ekspordib enamasti Põhjamaadesse ning müüski mullu kõige edukamalt Norras ja Soomes.

Soome majandusel praegu väga hästi ei lähe, kuid ettevõtte juhi Ago Soomre hinnangul võib see Haapsalu Uksetehasele ainult kasuks tulla.

Millest tulid eelmise aasta hea käibe ja kasumi kasv?  Kasum kasvas küll kaks korda, aga kui minna kõrgust hüppama ja algkõrgus on hästi madal, siis ongi võimalik kõrgelt üle hüpata.

Eelmistel aastatel oli veel majandussurutise taaka, aga eksport on meid kõvasti aidanud. Me oleme majandussurutise ajal hästi palju tööd teinud, et meie eksport suureneks. Kõik meie ekspordi­turud on kasvanud oluliselt kiiremini kui Eesti turg. Väga kõvasti kasvasid nii Soome ja Norra kui ka Rootsi.

Ega siin muud ei olegi, see kasv tuligi ­ainult ekspordist.

Teie majandusaasta aruandes on kirjas, et eksport Rootsi vähenes. Miks? Üle-eelmisel aastal oli kaks ülisuurt projekti, mis viis Rootsi taseme hästi kõrgele. Eelmisel aastal see langes, sel aastal jälle tasapisi kasvab.

Rootsis me väga suurt turundust ei ole teinud, põhiliselt oleme teraviku suunanud Soome ja Norra.

Teie eksport Soome eelmisel aastal kasvas, aga räägitakse, et Soomel ei lähe väga hästi. Kas tunnetate seda kuidagi? Meil ei anna tunda. Majandus­olukord on seal küll viletsam, aga see on mõnes mõttes meile hea, sest otsitakse odavamaid variante. Meil on ka sel aastal eksport Soome kasvanud, 30 protsenti. See kasv on pidev, oleme Soome väga kaua eksportinud.

Milliseid investeeringuid teinud olete? Sel aastal on meil ülisuured investeeringud, uuendame kogu aknatehase pargi. Uued seadmed peaksid Eestisse jõudma novembri keskpaigas, siis hakatakse neid siin juurutama ja uuel aastal peaks hakkama tootmine.

Mida see uuendus kaasa toob? See teeb tootmise paindlikumaks. Teadupärast on erinevatel turgudel ka erinevad aknad. Nüüd on seadmed rohkem automatiseeritud, et saame piltlikult öeldes teha ühel päeval ühe, teisel päeval teise turu aknad samade seadmetega.

Seadmed on rohkem automatiseeritud, võivad töötada mingi aja inimesteta. Loomulikult on uued seadmed ka efektiivsemad.

Mis teil järgmiseks aastaks plaanis on? Eks üritame oma turuosa kogu aeg suurendada. Kui eelmisel aastal oli Norra tulemus üsna muljetavaldav, siis sel aastal peaks nii Soome kui ka Norra jääma umbes 30protsendise kasvu piiridesse.

On ka mõni uus sihtturg juures, mille absoluut­arv on küll palju väiksem Norrast ja Rootsist, aga protsendid on oluliselt suuremad. Meil on õnnestunud eksportida isegi Poola, müük Prantsusmaale on müük suurenenud.

Rohkem panustame ikka sellele, et leida uusi kliente Soomest, Norrast ja Rootsist, sest need on suured ja rikkad riigid. Me ei taha liiga palju erinevaid riike juurde võtta. See on jälle seotud standardite ja erinevate tootetüüpidega. See teeks tootmise kirjuks.

Kuidas teil sel aastal käive jookseb, kas olete omadega mäel? Kavandasime 10protsendist kasvu. Praegu oleme 12,5 protsendi juures, aga kuna eelmise aasta lõpp oli suhteliselt tugev, siis on võimalik, et me ei suuda seda ületada nii kõvasti kui teisi kuid.

10 protsenti kasvame igal juhul, aga võib-olla ka 12.

Haapsalu Uksetehase AS

Asukoht: Uuemõisa alevikTegevus: puidust uste, akende, aknaluukide ja nende raamide tootmineOmanikud: Koit Uus (AS Uuemõisa Invest) ja Ago SoomreTöötajaid: 143Käibe kasv 2012: 1,13 korda, millega jäi 29. kohale 77 Läänemaa ettevõtte seasKoht TOPis: 14, mullu 18

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785