Autor: Enno Rebane • 15. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: ehitusmaterjalide I poolaasta veel kindlust ei tekita

Ehitusettevõtjad on paljuski näinud eesootavat teist poolaastat miinusmärgilisena, ka ehitusmaterjalitootjate poolelt vaadatuna tundub, et tulemused võivad jääda eelmisele aastale alla. Positiivsena mõjub eksport.

Ehitusmaterjalide tootmine on 2013. a II kvartalis jäänud summaarsena eelmise aasta tasemele. Poolaasta on kokkuvõttes plusspoolel, kuid seda I kvartali arvelt.

Ekspordi osas on betoonelementide tootjad on taas suutnud leida Skandinaavia turult uusi võimalusi oma toodete turustamiseks.

I poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive umbes 6% – 183 miljoni euroni.

Tooterühmades on tulemused erinevad. Teedeehitus, eelkõige Tartu-Tallinna maantee oma, on tublisti toetanud liiva müügi tõusu. Samal ajal killustiku müük on väikeses miinuses. Peale eelpoolmainitud raudbetoonist elementide müügikasvu on plusspoolel ka seinamaterjalide (väikeplokid ja tellised), akende-uste, betoonisegu ja kuivsegude tootjad/müüjad. Tagasi on andnud katusematerjalide, soojustusmaterjalide ja betoonist sillutuskivide müük.

Eksport kasvas veidi

2013. a esimesel poolel eksporditi toodangut 70  miljoni euro eest, see on veidi enam kui mullu.

Suurema osa toodangust ekspordivad avatäidete tootjad AS Metus-Est ja AS Saajos, aga ka betoonelementide valmistajad AS Lasbet Tootmine ja AS Muuga Betoonelement.

Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Fenestra, AS Saku Metall Uksetehas, OÜ T-Tammer, AS Malmerk Fassaadid ja Viking Window, betoonelementide tootja AS TMB, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, poorbetoontoodete tootjad AS Aeroc Jämerä ja OÜ VKG Plokk, katusekivide pakkuja OÜ Monier ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast.

Ettevõtete käibe järgi (2013. a 6 kuud, miljonit eurot)

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

1. Krimelte OÜ     31,1

2. AS Pipelife Eesti     133. AS Saint-Gobain Ehitustooted   11 4. AS Nordkalk     105. AS Rudus      9,86. AS Metus-Est     8,87. AS E-Betoonelement    7,88. AS TMB      7,69. AS Viking Window    5,4 10. AS Muuga Betoonelement   5,3

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785