Autor: Piret Reiljan • 11. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurarendaja plaane takistavad pankade laenupoliitika

Algusest peale ulmeliseks peetud Oxford Parki uusasumi arendus toppab, kuna kliendid ei saa pankadest sobivatel tingimustel laenu - nii väidab britist arendaja.

Äripäev küsis Oxford Parki suurimalt investorilt ja kõneisikult, Briti ärimehelt Hadley Barrettilt Oxford Parki arenduse toppamise kohta juba veebruaris. Üle poole aasta lükkas Barrett vastamist edasi, kuni möödunud nädalal kommenteeris siiski arenduse käekäiku. Barretti sõnum on, et projektiga saab edasi minna, kui esimesed kümmekond lepingulist klienti saavad pangast sobivatel tingimustel laenu.

Milline ajakava on teil Oxfrod Parki arendusega edasiliikumiseks?

Tegemist on väga pikaajalise projektiga ja nagu olen varemgi öelnud arvestame kümmekonna aastaga esimeste elanike sissekolimisest - sellest pole hästi aru saadud. Pikk tee on veel minna, kuid nii ongi meil kavas olnud.

Paljude projektide puhul on eesmärk need lõpule viia nii ruttu kui võimalik, võtta kasum välja ja liikuda järgmise projekti juurde. See aga pole meie strateegia üldiselt ega ka Oxford Parki puhul. Meie ettevõtte nimes on sõna "jätkusuutlik" (Oxford Sustainable Group - toim), mis tähendab osanikele, et soovime luua pikaajalise positiivse mõju, näiteks uute töökohtade ja tervisliku loodusliku keskkonna näol. Seda kõike ei saa teha kiiresti, mistõttu ongi tegemist pikaajalise projektiga.

Nii et teil pole täpsemat ajakava kui kümne aasta orientiir?

Kuna lähtume oma klientidest ja meie klientide tegevus sõltub turuolukorraga seotud asjaoludest nagu pangalaen, siis on keeruline ennustada, millal täpselt mõne konkreetse maja ehitame. Igatahes oleme valmis vastavalt klientide vajadustele tegutsema.

Meie projekt on paindlik ja seda põhjusel, et turg on pidevas muutumises - eriti Eestis, kus turuolukord muutub väga kiiresti. Toon teile ühe näite. Meil on ka Tallinnas arendus (kortermaja Kassisaba piirkonnas Adamsoni 27 - toim) ja seal on meil olnud mõned ostjad, kes on saanud pangast sobivatel tingimustel laenu, aga väga paljud paraku ei ole saanud - see ongi üldine turuolukord.

Kas peate Oxford Parki ideed Eestis ja tema konkreetses asukohas endiselt realistlikuks?Huvi näitab, et see on realistlik. Meil on suur hulk huvitatuid alates esimestest lepingulistest klientidest kuni paljude nendeni, kes jälgivad projekti e-posti või sotsiaalmeedia vahendusel. Jätkusuutlik ja kvaliteetne arendus nii linnas kui ka linnast väljas on tuleviku trend, kuna järjest rohkem inimesi on huvitatud tasakaalustatud ja tervislikust elust pikas perspektiivis. Taolised projektid on Euroopas järjest populaarsemad - linnast väljas tööta-puhka-mängi elustiili projektid.

Kinnisvara müük edeneb praegu hästi Tallinna kesklinnas, väljaspool mitte nii väga - see pole konkreetse projekti küsimus, vaid kõigi projektide. Turuolukord peab Oxford Parki puhul olema selline, et inimestel oleks võimalik oma tegelikest soovidest lähtuda - majanduskasv peab hoogustuma ja pankadest laenu saamise tingimused paranema.

Loe pikemat intervjuud uusasumi arendajaga kolmapäevasest Äripäevast.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785