27. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna valgusmonopol võitis Tartu tänavavalgustuse hanke

 Tallinna tänavate valgustusmonopol, Heino Haraku KH Energia-Konsult võitis koos Elektroskandia ja Philipsiga Tartus vanade valgustite väljavahetamise hanke. Koos paigaldavad ettevõtted 470 LED-valgustit kogumaksumusega 197 073 eurot.

"LED valgustid ehk "targad lambid" ei ole ainult efektiivsed, vaid ka paindlikud kasutada. Nii on valgustid juba eelprogrammeeritud mitmeastmelise töörežiimiga, et ohtuste ja hommikuste tipptundide ajal töötada maksimumvoimsusega, samas näiteks kella 21st südaööni vaid 75% voimsusega ning sealt edasi kella kuueni hommikul vaid 50% voimsusega," selgitas Elektrimaterjalide ja tarvikute müüja Elektroskandia Baltics OÜ Tartu osakonna juht Ivar Kurg.

Kogu Tartu tänavavalgustuse uuenduse tulemusena saavutatakse aastane elektrienergia kokkuhoid ligikaudu 320 MWh, ühe lambi kohta kuni 680 kWh.

Elektrienergia kokkuhoiust säästetakse kuni 40 000 eurot aastas. Sellega väheneb CO2-heide 348 tonni võrra.

"Kvaliteetne valgus on kindlasti niisugune, kus sõidutee on ühtlaselt valgustatud ja loomulik valgus on mugav silmale. Täna oleme harjunud kollase kõrgrohu-naatriumvalgusallikatega tänavavalgusega ja ei oska ette kujutada valget valgust. . Suur probleem on täna ka valgusreostus. Kindlasti saab LED-valgustitega valgusreostust vähendada. Üks põhjus on, et LEDid on suundvalgustid ja valgusreostust ei tekita, vaid suunavad valgust sinna, kuhu soovitakse," selgitab Kurg.

KH Energia-Konsult teenis mullu 30% võrra kasvanud ja 15 mln euroni ulatunud käibe juures 1,7 mln eurot ärikasumit. Firma andis tööd 83 inimesele. Ettevõtte ainuomanik on Heino Harak.

Ülemaailmsesse Rexeli kontserni kuuluv Elektroskandia Baltics OÜ teenis mullu ligi poole väiksema ehk 17 mln eurose käibe juures 1,2 mln eurot ärikahjumit. Viimane kasvas aastaga kolm korda. Ettevõtte tegevjuht Kristo Reinhold selgitas aasta-aruandes, et kahjumi tingis Läti ja Leedu äride ümberkorraldamine..

Kogu Tartu tänavavalgustuse uuenduse tulemusena saavutatakse aastane elektrienergia kokkuhoid ligikaudu 320 MWh, ühe lambi kohta kuni 680 kWh. Elektrienergia kokkuhoiust säästetakse kuni 40 000 eurot aastas. Sellega väheneb CO2-heide 348 tonni vorra.

Äripäev kirjutas mullu kevadel, et Tallinna tänavate valgustamist valitseb aastaid Eesti 100 rikkama inimese hulka kuuluv Heino Harak, kes kasseerib linnalt näiteks Tartuga võrreldes 3 korda suurema valgustite hooldustasu.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785