18. juuni 2013

Laugus: uus buum on veel kaugel

Selleks, et uus kinnisvarabuum tekiks, peaks olema tuntav surve laenuandjate poolt, kes kliendid odava rahaga üle kuldavad, leiab Uus Maa Investi juht Jaanus Laugus tänases Äripäevas. 

Praegu võib tunda sellist pakkumissurvet vaid SMS-laenude valdkonnas, mis aga inimeste kinnisvaraostuvõimet ei mõjuta.

Praegu saavad pangast arenduslaenu vaid kogenumad, tugeva tausta ja hea renomeega arendajad. Pangad nõuavad lisagarantiisid ja tagatisi ka neilt, finantseerides maksimaalselt kolmandiku arenduskuludest. Seega peab arendajal olema piisavalt omavahendeid, et arendusturule pääseda.

Praegust kinnisvaraturgu ning buumi-­aega eristab oluliselt ka arendusprojektide olemus. Kui võrrelda toonast aega praegusega, võib julgelt öelda, et kvantiteet on asendunud kvaliteediga. Nüüdsed projektid on pigem väikesed. ­Uute arenduste maht on Eestis umbes 1000 korterit aastas, buumi ajal oli see 3000 ja enam.

Korterid ostetakse pikaajalise investeeringuna, kas enda tarbeks või üürileandmiseks. Turul ei ole spekulante, kes kauplevad broneeringutega, teades, et mõne kuu möödudes on asja hind oluliselt kõrgem.

On veel üks oluline põhjus, mis takistab praegu buumil tekkimast. Missugune, loe tänase Äripäeva paberlehest.

 

Autor: Äripäev Äripäev

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688