Autor: Joosep Laik • 17. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohelise Kontori märgis aitab bürood turundada

Märgis, mis tõestab büroo keskkonnasäästlikkust, annaks näiteks kinnisvarafirmadele lisaargumendi pinna väljarentimisel, rääkis Rohelise Kontori projekti vedav Harri Moora.

Eelmisel nädalal tunnustas Säästva Arengu Instituut Rohelise Kontori projektis osalenud ­ettevõtteid. Esikoha ja rohelise kontori tiitli pälvis Ragn-Sells.

Kolm aastat tagasi alanud programmist võtsid osa organisatsioonid – nii suurettevõtted kui ka MTÜd – ning igaüks kasutas oma kontori rohelisemaks muutmisel vahendeid vastavalt oma võimalustele. Kasutati nii kõrgtehnoloogilisi kui ka lihtsaid lahendusi.

Näiteks alustas telekommunikatsiooniettevõte Starman kaks aastat tagasi oma serveriruumidest tekkiva jääksoojuse juhtimist kontoriruumide ja vee soojendamiseks. Starmani tehnikadirektori Hanno Liiva sõnul ütles lihtne talupojamõistus, et ebaratsionaalne on paisata õhku serveriruumides tekkiv soojus ja osta samal ajal Tallinna Soojuselt kontorikütet. “Hakkasime uurima, kas keegi on midagi sarnast teinud, et seadmeruumide jääksoojust ära kasutada, ja üsna varsti leidsime hea projekteerija, kes oli varem sarnast tööd teinud, ja visioonist hakkas tekkima midagi, mis lähenes juba lahendusele,” tutvustas Liiva projekti arenguprotsessi.

“Kui projekt valmis ja tasuvusarvutuse tegime, siis nägime, et seal on tegelikult päris palju efektiivsuse kasvu, ning jõudsimegi järeldusele, et tuleks investeering ette võtta,” sõnas ta. Starmani lahendusega kaetakse Liiva sõnul serveriruumidest tekkinud jääksoojusega 98% kontori soojavajadustest. “Kaks protsenti peame väga külmade ilmadega ostma Tallinna Soojuselt,” lõpetas ta.

Büroohoonetes kõige keerulisem. Rohelise Kontori projekti juht Harri Moora soovib rohelist mõtteviisi hakata tutvustama ka avalikus sektoris ja kinnisvaraga tegelevatele ettevõtetele. Kõige raskem on rohelise kontori põhimõtete järgi tegutseda suurtes büroohoonetes. “Üks ettevõte tahab rohelise kontori põhimõtteid rakendada, aga võime mõjutada rendileandjat on piiratud,” ütles Moora. 

Teemast pikemalt 17. juuni Äripäeva paberlehes.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785