Autor: Kaisa Gabral • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtjad: Ehitushinna tõus polnud üllatus

Ehitussektori ettevõtjate hinnangul on äsjased hindade kasvu statistikanumbrid ootuspärased ning hinnapall jätkab vaikset veeremist ka tänavu. 

Ehitusettevõtte Kaamos Ehitus tegevjuhi Kaupo Koitla sõnul polnud hindade kasvus midagi üllatavat. “Kõige suurem hinnatõus toimus 2010. aasta lõpus  ja 2011. aastal. Statistikas see lihtsalt nii ruttu ei kajastunud. Tegelikult tegid  hinnad just siis tagasi kriisiaja langust,” lausus Koitla.

Ka Skanska  tegevjuhile  Andres  Aavikule  polnud  möödunud aasta hinnatõus mingi üllatus. Ta märkis, et  suurem  hinnatõus  toimus  ehituses  juba  varem ära. “Arvasin, et tööjõu kallinemise number on veel suurem,” lausus Aavik ja lisas, et sel aastal peaks hinnatõus tööjõu poole pealt siiski veidi rahunema.

Kunda Nordic Tsemendi juhatuse esimehe Meelis Einsteini sõnul oli mullune ehitushindade tõus ootuspärane. Tema sõnul takistab ehitamist praegu see, et hinnad tõusevad rohkem, kui klient ootab, kuid samas jällegi vähem, kui ehitusmaterjalide tootjad ootavad. “Klient mõtleb praegu mitu korda, enne kui ta ehitama hakkab,” märkis Einstein.

Tema sõnul on ehitusmaterjalide tööstuse sisendite hinna tõus olnud mitu korda suurem kui inflatsioon. “Näiteks tsemendi tootmisel mängivad väga suurt rolli elekter ja kütus. Need on maailmaturul ju kõvasti tõusnud, kõik teavad, mis elektriga toimub,” selgitas ta.

Loe arvamusi pikemalt 23. jaanuari Äripäeva paberlehe ehitusrubriigist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785