Autor: Alyona Stadnik • 15. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutõus: eelarve lisaeurod tulevad ettevõtja taskust

Ettevõtjate meelehärmiks plaanib riik uuel aastal eelarvesse lisaraha leida mitme tasu tõstmisega.  Maavarade  ja  merevedude  uued  tasud on kinnitatud kiirustades, jättes ettevõtjad kõrvale.

Septembri keskel kinnitas keskkonnaministeerium Äripäevale, et kaevandamise tasu määrad on ?kseeritud 2015. aastani, nagu valitsus 2009. aastal paika pani. 26. septembril said järgmise aasta riigieelarve eelnõuga avalikuks aga uued, mitu

korda kasvanud tasumäärad, mis valitsus oktoobri esimesel nädalal kinnitas.

Info alles Äripäevast.  Kaevandus?rmade hinnangul, nagu saab lugeda ka tänasel arvamusküljel, murdis keskkonnaminister tasude tõstmisega neile antud lubadust olulistest ettevõtteid puudutavatest teemadest neid võimalikult vara informeerida. Hinnatõus tuli neile aga ebameeldiva üllatusena ning ettevõtjad väidavad, et neid on infosulus hoitud.

Näiteks turbaliidu juhatuse liige ja turba vahendamisega tegeleva ASi Strenge juhataja Üllar Püvi sai turbale kehtestatud tasude tõusust teada Äripäevalt. “Ahah, mina nägin ühte graa?kut, kus oli 2015,” märkis ta.

Kui ametlikult, eelnõu seletuskirja kohaselt, on maksutõusu taga riigi poliitika suunata alternatiivseid ehitusmaterjale kasutama – näiteks kruusa asemel kasutada aherainet –, siis kaevandamisega tegelevate ettevõtete hinnangul on tegemist riigieelarve lappimisega. Maksutõus peaks tooma eelarvesse järgmise kolme aasta jooksul kokku 34 miljonit eurot.

Loe põhjalikumalt 15. oktoobri Äripäeva paber- või digilehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785