1. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: kaheksa kuuga 2011. aasta tulemus

Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest ilmneb, et turul on endiselt puudus kvaliteetsetest investeerimise objektidest. Sellest hoolimata on tehingute kogumaht saavutanud juba peaaegu 2011. aasta kogusumma.

„Investorite ostuhuvi on väga suur, kuid turul ei ole piisavalt kvaliteetseid investeerimisobjekte. Samas pole see asjaolu tootlust eriti mõjutanud, kuna investorid kalkuleerivad endiselt rahavoogudega seotud riske targalt ning ei looda tulususe vähenemise ega hinnatõusu peale,“ sõnas Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Aktiivsus arendusmaa turul on aga jätkuvalt marginaalne. Enamus tehingutest tehakse tööstus- või segaotstarbega maaga logistika- ja tööstusparkides ning maa ostetakse konkreetsel eesmärgil, mitte spekulatiivsetel põhjustel.

Mitmed kinnisvarabuumi tipus sõlmitud 5-aastased üürilepingud ning majanduskriisi ajal sõlmitud 3-aastased üürilepingud hakkavad lõppema ning see võib suurendada ajutiselt vakantsust teatud büroohoonetes. Samas on viimase pooleteise aasta jooksul alanenud vakantsus ja suurenenud nõudlus üürileandjate kindlustunnet suurendanud ja lasknud neil kõrgemat üüri küsides olukorda enda huvides ära kasutada.

„Kui vaadata turu seisukohast, siis eksisteerib üks äärmiselt oluline tegur, mis mängib tähtsat rolli üüripinna valikul ja millele mitmed üürileandjad siiani tähelepanu ei pööra. Selleks on professionaalne kinnisvarahaldus, mille puudumine või puudulikkus on põhjuseks miks mõned büroohooned suurenenud nõudlusest hoolimata vakantsed on,“ kommenteeris  Tinno.

Üürileandjate soov üürimäärasid suurendada peaks arvestama üürilevõtjate valmisolekut ja võimet rohkem maksta. Nende vahelise kompromissi otsimine võib viia olukorrani, kus mõned pinnad jäävad vakantseks pikemaks ajaks.

Lao- ja tööstuspindade turul meelitavad madalamad rendi- ja maahinnad ning odavamad tegevuskulud jätkuvalt Soome ja Rootsi ettevõtteid Eestisse. Võrdlusena võib välja tuua, et näiteks Tallinna üüritase (4,8 eurot ruutmeetri kohta kuus) küündib vaid pooleni Helsingi ja Stockholmi üüritasemest (vastavalt 10,0 ja 8,6 eurot ruutmeetri kohta kuus) ning kolmandikuni Oslo renditasemest (12,3 eurot ruutmeetri kohta). Lisaks välisettevõtetele toetab laopindade sektori arengut ka taastuv sisetarbimine.

Investeerimissektor on jätkuvalt tõusva aktiivsustrendiga. Poolt miljonit eurot ületavate investeeringute arv ületab juba praegu 2011. aasta taset.

Kui 2011. aastal Kristiine Kaubanduskeskusega tehtud 105 miljoni euro suurust tehingut mitte arvestada, siis on 2012. aasta esimese kaheksa kuu jooksul tehtud tehingute väärtus peaaegu saavutanud 2011. aasta jooksul tehtud tehingute kogusumma.

Colliers International Advisors on osa rahvusvahelisest kinnisvarateenuseid osutavast konsultatsioonifirmast Colliers International, millel on 62 riigis 522 esindust.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785