27. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusplatsil ühe päevaga 134 seaduserikkumist

Eile, 26. septembril viis Tööinspektsioon läbi ühepäevase sihtkontrolli, mille käigus kontolliti 56 ehitusobjekti üle Eesti. Kokku leiti 134 õigusaktide nõuete rikkumist.

26. septembril toimunud sihtkontrolli käigus leidsid tööinspektorid 25 nõnda ohtlikku olukorda, et vajalik oli viivitamatu sekkumine: 14 korral peatati ohtlik töö ja 11 korral keelustati töövahendi kasutamine. Sealhulgas kõige sagedamini ehk 13 juhul katkestati töö ehitustellingutel ja töölavadel. Valesti paigaldatud telling on eluohtlik: käesoleval aastal lõppes töösurmaga juhtum, kui töödejuht kukkus alla tellingutelt, millel puudusid piirded.

Kahel korral peatasid tööinspektorid ehitusel töö, kui ehitajatel oli oht katuselt alla kukkuda, sest nad ei olnud kinnitatud turvarakmete ja -köitega, samuti puudusid katusel allakukkumist takistavad piirded. 6 raskema rikkumise puhul alustas Tööinspektsioon väärteomenetluse tööandja suhtes.

Kõige sagedamini ehk 20 objektil leidus puudusi ehitustellingute või redelite juures, näiteks olid kasutusel viletsas korras puidust redelid. 16 korral ei olnud töötajatele tagatud ohutus kõrgustes töötamisel, 15 juhul ei kasutatud vajalikke isikukaitsevahendeid. 10 juhul ei olnud ehitusplats korrektselt piiratud, nii et sinna võisid sattuda ka juhuslikud isikud, näiteks majade ümber mängivad lapsed.

Ettevõtetel on kohustus kõrvaldada kõik 134 rikkumist, mida tööinspektorid sihtkontrolli käigus leidsid.

Samalaadse ühepäevase üle-eestilise ehituse sihtkontrolli korraldas Tööinspektsioon ka 17. mail. Tookord leidsid sihtkontrolli käigus tööinspektorid 176 rikkumist.

Käesoleval aastal on ehitusalal juhtunud 235 õnnetust, mis on 12 % rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. 3 inimest on sel aastal ehitustel töötades hukkunud. Ehitus kui tööõnnetusterohke valdkond on Tööinspektsiooni suurema tähelepanu all ka edaspidi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785