Autor: Joosep Laik • 22. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvoodiraha kuivab kokku

CO2 kvoodimüügist saadud raha on toonud väikestele ehitajatele head ajad, aga mis raha lõppedes edasi saab, on selgusetu.

Eelmisel aastal prognoosis ehitusettevõte Nordecon,  et  ehitusturule  paisatav  raha  toob  kaasa kvaliteetse tööjõu puuduse ja hinnatõusu. Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et prognoosid on suures osas täide läinud. “CO2

 kvootidega Eestisse laekunud raha kasutamine on täies hoos ja ühest küljest on täiesti õige see, et terve hulk ehitajaid, ehitusega seotud ettevõtteid ja sektor tervikuna on saanud 2011. ja 2012. aastal väga kõvasti tööd. Eesti probleem on see, et turg on väike ja kvaliteetseid tegijaid on tegelikult suhteliselt vähe. Selle võrra on ehitussektori teatud valdkondades hinnad kasvanud üsna palju. Teatud valdkondades, näiteks avatäited, katusekatted või fassaadide  soojustus,  kütte-  ja  ventilatsioonisüsteemide paigaldus, on tekkinud olukord, kus töövõtjatel on võimalik hindu tõsta, kuna nõudlus on suurem kui pakkumine.”

“Ütleme nii, et praegu on fassaaditööde mahtude tipp ja isegi buumiajal ei olnud selliseid töötasusid. Praegu võib öelda, et buumiaja tööaja numbrile võib 30% otsa panna,” nõustub Vingiga E&G juht Peeter Fjodorov.

Riigi Kinnisvara ASil on praegu käsil mitu suurprojekti – erasektoriga koostöös ehitatavate kaksiktornide projekteerimine neljale ministeeriumile ja rahvusarhiivi uus hoone.  RKASi juht Jaak Saarniit ütles, et üldiselt on nad projektidega hakkama saanud, kuid viimastel nädalatel on mõningaid mahajäämusi, sest kemplused käivad tööjõu ja hinna üle. “Väike hinnatõus, millega arvestasime juba hankeid ette valmistades, on toimunud. Olenevalt hangete keerukusest on hinnatõus olnud 10 - 30 protsenti.”

Loe põhjalikumalt 22. augusti Äripäeva paberlehest või digilehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785