25. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspertiis tuvastas Lasnamäel rõdude seisukorras puudusi

Rõdude ülevaatus näitas, et paneelide kinnitused ei ole tehtud vajalikus ulatuses, kinnitustööde kvaliteet on madal ning kinnitused on välismõjude eest kaitsmata ja tugevalt roostes.

Ekspertiis tuvastas, et kinnituslahendusi ei saa pidada heaks lahenduseks, kuna tavalisest roostetavast terasest ühenduselemendid on kaitsmata vihma, lumesulamisvee ja väliskeskkonna niiskuse eest ning roostekaitseks kasutatud materjalid ei püsi kinnituste peal.

Ekspertiis toob olulise probleemina välja hoone ehitustööde madala kvaliteedi ja sellest tulenevalt kinnituskonstruktsioonide vähese usaldatavuse.

Probleemi lahendamiseks ja esmase ohu kõrvaldamiseks tegi tehnilise järelevalve amet (TJA) korteriühistule ettekirjutuse Kalevipoja 17 hoone kõikide rõdude esipaneelide kinnituste kattekihist ja roostest puhastamiseks, täiendavaks tugevdamiseks ja roostekindla värviga katmiseks. Probleemi lõplikuks lahendamiseks tuleks ekspertarvamuse kohaselt 4-5 aasta jooksul hoone kõikide rõdude esipaneelid asendada kergemate ja kaasaegsete konstruktsioonidega.

TJA peadirektor Raigo Uukkivi sõnul tagab hoonete püsivuse ja ohutuse regulaarne ja asjatundlik  hooldus. „Kalevipoja paneelmaja juhtum näitab selgelt, et sarnase rõdukonstruktsiooniga hooned Eestis tuleks probleemide ja vajalike renoveerimistööde kaardistamiseks üle vaadata ja seda soovitavalt eksperte kaasates. Probleemide jooksev ennetamine on ohutust silmas pidades väga oluline, lisaks on ennetavad tegevused sageli kordades odavamad kui tagajärgedega tegelemine,“ kommenteeris Uukkivi.

TJA ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kaardistavad ja analüüsivad sarnaste rõdukonstruktsioonidega ehitiste seisukorda Eestis, et välja selgitada probleemi ulatus ning ohutuse tagamiseks vajalikud meetmed.

Aprillis Lasnamäel, Kalevipoja 17 paneelmaja rõdupiirde allakukkumise põhjuste väljaselgitamiseks algatas TJA menetluse, mille raames tellitud ekspertiis tuvastas hoone rõdude tehnilises seisukorras puudusi. Lisaks allakukkunud piirdepaneelile vaadati ekspertiisi käigus üle veel 12 korteri rõdud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785