15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: hoone energiamärgis sobib pigem turunduseks

Uue ehitusseadusega nõutav energiamärgis büroohoonete puhul on pigem hüpoteetiline ning sobib hästi turunduslikuks komponendiks, toob välja Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

„Uute hoonete puhul väljastatakse energiamärgis, mis põhineb ehitise projektile. Seetõttu on energiamärgis väga hüpoteetiline. Piisab vaid mõne materjali vahetusest, aknaklaaside vahetusest või fassaadi lahenduse muutusest, ja see võib palju muuta hoone energiatarbimist,“ märgib Sooman. „Energiamärgis ei ole kõige õnnestunum indikaator energiakulu kohta.“

 Hea, kui energiamärgis on, kuid see täidab pigem turunduslikku funktsiooni, leiab Sooman. "Kliendid pööravad siiski rohkem tähelepanu reaalsetele kuludele, mis on arvel - vee, kütte ja elektri eest. Klientidele on olulisemad reaalsed kulud kui hüpoteetilised numbrid,“ rõhutab Sooman.  Soomani sõnul on praegu olukord, kus A-energiaklassi büroopindade osas valitseb defitsiit. On ka juhuseid, kus suuremate hoonete omanikud hoiavad A-klassi büroopindadel ise osa pindu reservis, et laieneda soovival ettevõttel oleks seda võimalik teha samas hoones, mitte kolida uuele pinnale.Defitsiit A-klassi hoonete puhul annab jällegi hea võimaluse renoveeritud B- ja C-klassi hoonetele. Soomani sõnul on viimaste omanikel ja haldajatel praegu soodsad võimalused investeerida renoveerimisse ja sellega hoida oma kliente ja miks mitte võita uusi rentnikke. „Renoveerimisele kulutatud investeering on kindlasti otstarbekam kui loobuda lepingutest. Lihtsam on renoveerida, kui lõputult võidelda klientide hoidmise nimel,“ lisab Sooman. „Rõhutan, et tänane klient ei vaata ainult üürihinda, vaid kogu kulu. Buumi ajal sellele eriti palju tähelepanu ei pööratud. Tegelikult võib näiliselt kallima üürihinna puhul kogukulu olla ka väiksem, kuna hoone kõrvalkulud on madalamad,“ ütles Sooman Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ellu kutsutud uus ehitusseadus kohustab üle 500 m² pinnaga hoone puhul tähistama hoonet energiatähisega. Lisaks tekib kohustus esitada andmeid energiamägise kohta hoone müümisel või rentimisel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785